Prvi blok-voz iz Japana za Veliku Britaniju – Transsibirska železnica ponovo u fokusu

Tranzit iz Japana u Evropu preko Transsibirske železnice postaje sve privlačnija alternativa ruti preko Sueckog kanala, čak i za tipične brodarske linije, kao što je ona ka Velikoj Britaniji.

Kompanija Maersk, nadovezujući se na svoje bogato iskustvo u železničkim isporukama iz Azije i Evrope, organizovala je blok voz iz Japana za Veliku Britaniju koji je prevezao sportsku odeću i opremu.

Prvi blok-voz koji je povezao ove dve zemlje, stigao je 2. marta u Felixtowe. Pošiljka, koja se sastojala od 40ft kontejnera, napustila je Jokohamu u januaru i kretala se Transsibirskom rutom kroz Rusiju.

Ovaj pionirski Maersk-ov poduhvat deo je servisa AE19, a organizuje se u saradnji sa železničkim provajderom Modul. Toru Nishiyama, direktor Maersk North-East Asia, rekao da je da veoma zadovoljan podrškom kupaca, te da ga raduje mogućnost da ova usluga bude dostupna za sve više klinenata.

Nishiyama je istakao i da je Maersk primetio trend koji je ponovo javlja nakon 30 godina “pauze”.

Naime, pre 3 decenije, tranzitne pošiljke iz Japana u Evropu predstavljale su najznačajniji deo prometa kontejnera Transsibirskom rutom. Potražnja za ovim koridorom sada ponovo raste, delom potpomognuta i pandemijom korona virusa.

Kako se pomorski transport suočava sa mnogobrojnim izazovima zbog pandemije COVID-19, Maersk veruje da će tokom 2021. nastaviti širenje železničkih isporuka između Japana i Evrope. Nova usluga odličan je primer sinergije okeanskog i železničkog transporta.

Izvor/foto: maersk.com