Srbija dobila novu direktnu železničku vezu sa Kinom – Stigao voz Šiđadžuang-Beograd (FOTO)

Na intermodalnom terminalu kompanije METRANS juče je svečano obeležen dolazak prvog teretnog voza na liniji Šiđadžuang-Srbija.

Železnička ruta, koja spaja glavni grad severoistočne provincije Hebej i našu zemlju, važan je korak za razvoj inicijative Pojas i put i značajna prekretnica u povezivanju Kine i Evrope, istaknuto je na događaju.

Svečanosti su prisustvovali su visoki zvaničnici kineske pokrajine Hebej i ambasador Kine u Srbiji Li Ming, kao i predstavnici kompanija uključenih u projekat, među kojima su METRANS, Shijiazhuang International Land Port, CRCT (China Railway Container Transport), TE i Milšped.

Voz iz Šiđadžuanga krenuo je ka Srbiji krajem marta, natovaren, kako je tada objavljeno, mašinskom opremom i auto delovima u vrednosti od oko tri miliona evra. Time je zvanično pokrenuta nova teretna linija između Kine i Srbije, koja je povezala dve tačke udaljene više od 10.000 kilometara.

Predstavnici kompanije Milšped potpisali su na jučerašnjem događaju ugovor o saradnji sa prestižnom kineskom kompanijom Shijiazhuang International Land Port.

Uspostavljanje direktne železničke linije između kineske pokrajine Hebej i Srbije, znači da će umesto prethodne rute preko Evrope, direktni teretni vozovi između ova dva regiona omogućiti brži i efikasniji prevoz robe, istakli su predstavnici Milšpeda.

– Intermodalni transport i železnica su ključni u našoj strategiji, zbog ekonomske efikasnosti i smanjenja ekološkog uticaja. Kroz ovaj inovativni pristup, nastavljamo da postavljamo standarde u logističkoj industriji, omogućavajući brži, pouzdaniji i ekološki prihvatljiv transport robe između Kine i Srbije – izjavio je Nebojša Krivokuća, generalni direktor Milšped Group.

Terminal u Inđiji od prošle godine deo je METRANS mreže, a ova međunarodna kompanija ima velike planove za njegov razvoj. Zbog toga su, kako ističu, više nego srećni što su imali priliku da dočekaju prvi voz iz Šiđadžuanga, na liniji kojoj predviđaju veliki uspeh.

Kineski mediji ovaj servis predstavili su ranije kao prvi železnički servis koji povezuje Hebej i obližnji Tjenđin i Peking sa Srbijom. Trasa bi trebalo da pruži logističku podršku za dubinsku saradnju u okviru inicijative Pojas i put, naglašeno je.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.