TSB Cargo ubrzava – „Maglev voz“ za transport robe spreman za premijeru

Od vizije do stvarnosti rekordnom brzinom! Budućnost tihog i održivog kontejnerskog transporta je počela!

Sa ovom devizom su autori još jednog rešenja za železnički transport robe bez mašinovođe – TSB Cargo, početkom avgusta obeležili start izgradnje test-staze, na kojoj će se „maglev kargo voz“ predstaviti publici na Svetskom kongresu pametnih transportnih tehnologija u Hamburgu, tokom oktobra.

Ovaj projekat za razvoj i testiranje alternativne tehnologije za ekološki prihvatljiv, održiv i efikasan teretni transport, finansira nemačka savezna vlada, a bespovratna sredstva odobrena su početkom godine.

„Transportni sistem Bogl“ (TSB) je „maglev voz“ (magnetni levitacioni voz) bez mašinovođe koji nemačka kompanija Max Boegl razvija već nekoliko godina. Njegova primarna namena je za kratke i srednje udaljenosti (do 30 km) i brzine do 150 km/h, za prilike kao što su, na primer, prevoz do aerodroma. Uz pomoć tihe i efikasne tehnologije magnetne levitacije, ovaj potpuno automatizovani železnički transportni sistem nudi alternativu drumskom prevozu koja štedi prostor i čuva životnu sredinu, a kreiran je kako za lokalni prevoz putnika, tako i za teretni saobraćaj.

Kada je reč o verziji za transport robe, rešenje TSB Cargo može se koristiti za prevoz između jako frekventnih logističkih čvorišta, poput lučkih terminala, ili za povezivanje zaleđa sa takozvanim suvium lukama. Sistem nudi mogućnost prevoza do 180 kontejnera na sat, u potpunosti na električni pogon. Kompanija već testira TSB Cargo na sopstvenoj probnoj stazi dugoj 860 metara u Bavaraskoj, kao i na poligonu za testiranje u kineskom gradu Chengdu.

U Hamburgu je sada u toku izgradnja demonstracione staze, dugačke 120 metara, za ovogodišnji Svetski kongres pametnih transportnih tehnologija (ITS World Congress), koji će biti održan od 11. do 15. oktobra.

Sistem elektromagnetne levitacije, koji koristi TSB, smanjuje habanje vozila i infrastrukture. To dovodi do značajnog smanjenja operativnih troškova, kao i emisije fine prašine u poređenju sa konvencionalnim rešenjima. Sa operativne i ekonomske tačke gledišta, kontejneri se mogu transportovati mnogo efikasnije – na osnovu početnih analiza moguće su uštede od 50% tekućih troškova, navodi se u saopštenju.

Izvor: max-boegl.de; transportsystemboegl.com