Voz povezao Kinu i Španiju – Najduža železnička pruga na svetu puštena u rad

Najduža železnička pruga na svetu i prva direktna linija između Kine i Španije puštena je u promet, nakon što je voz koji je krenuo iz kineskog grada Jivu završio svoje 13.053 kilometra dugačko putovanje u Madridu. Pre dolaska na madridsku stanicu za teretne vozove Abronjigal, voz je na svojoj ruti prošao kroz Kazahstan, Rusiju, Belorusiju, Poljsku, Nemačku i Francusku.

Voz će se za Kinesku novu godinu u februaru vratiti za Kinu, kada će njime biti prevezeno vino, pršuta i maslinovo ulje.

Prema pisanju Vašington posta, ovaj projekat, procenjen na 40 milijardi dolara i nazvan “Novi put svile”, ima za cilj kontrolu transkontinentalnog teretnog prevoza, izvoz kineske robe u zapadne zemlje i snabdevanje Kine evropskim luksuznim proizvodima, namenjenim jednoj novoj društvenoj klasi u ekspanziji.

Kina je najveći trgovinski partner Španije posle Evropske unije, sa kojom ostvaruje trgovinsku razmenu od 16 milijardi funti (20,24 milijarde evra).

Glavna prednost ove železničke linije je brzina, pošto je da bi završio putovanje vozu trebalo samo tri nedelje umesto šest nedelja koliko je potrebno za putovanje pomorskim putem. Ova železnička linija je takođe više ekološka nego putovanje drumskim saobraćajnicama, pošto se putovanjem vozom proizvodi 44 tona ugljendioksida (CO2), za razliku od 114 tona CO2 koliko bi proizveo drumski saobraćaj za prebacivanje istog obima robe.

Nova trasa je za oko 700 kilometara duža od čuvene trase Moskva-Vladivostok. Za razliku od ruske linije, teret na novoj železnici će morati da bude tri puta pretovaren u toku putovanja zbog ograničenja merenja vagona u razlicitim državama.

Pogledajte VIDEO.