U Beogradu završena prva kargo-konverzija aviona Boeing 767 u Evropi (FOTO)

Srpska JAT Tehnika, deo grupacije Avia Prime, juče je zvanično završila prvu evropsku konverziju aviona Boeing 767-300 iz putničkog u teretni.

Kako je saopšteno, prvi konvertovani avion registracionih oznaka 9H-CAC poleteo je sa beogradskog aerodroma za Maltu, nakon što je prethodno predat novom vlasniku i naručiocu projekta – Challenge Grupi.

Prva konverzija širokotrupnog aviona ovog tipa u Evropi realizovana je u proizvodnim pogonima JAT Tehnike u Beogradu, u saradnji sa Izraelskom avio-industrijom (Israel Aerospace Industries – IAI). Radovi su se odvijali u Tehnikinom hangaru broj 2 koji je, sa više od 9.000 kvadratnih metara, jedno od najvećih postrojenja te vrste u ovom delu sveta.

– Uzbuđeni smo jer je smela vizija koja je nastala pre šest godina danas postala stvarnost. Dugo smo se spremali za ovo prolazeći najzahtevnije kontrole vazduhoplovnih vlasti i ponosni smo na novu tehnologiju i know-how koji su prvi put primenjeni u Beogradu. Ovo je početak novog poglavlja u istoriji Avia Primea i evropske avijacije, koje će učvrstiti našu poziciju kao glavnog evropskog dobavljača za konverziju širokotrupnih aviona tipa Boeing i Airbus –  izjavio je Piotr Kaczor (Pjotr Kačor), generalni direktor Avia Prime i JAT Tehnike.

Avion kome je ova modifikacija udahnula novi život, prvi je u nizu širokotrupnih letelica koje će se ubuduće konvertovati u novom evropskom centru za ovu namenu koji se nalazi u Srbiji. Radovi na narednom avionu Boeing 767-300, već su u punom jeku.

– Uz višedecenijsku stručnost i najnaprednije tehnologije u industriji koje Avia Prime nudi zainteresovanim stranama po kompetitivnim cenama, ponosni smo što predvodimo sve više projekata koji doprinose zelenijoj i održivijoj budućnosti u avijaciji – rekao je Kaczor.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.