Cene prevoza porasle u prvom kvartalu 2021. – Na ovim rutama je skok NAJVIŠI

Prosečne cene u drumskom transportu u Evropi porasle su za 1,6% u prvom kvartalu 2021, na godišnjem nivou, izveštavaju analitičari Transport Intelligence and Upply. U poređenju sa poslednjim kvartalom 2020. godine, prosečne cene porasle su za 0,5%.

U istraživanju Road Freight Rate Development Benchmark, analitičari Transport Intelligence i Upply, izračunali su da je prosečna evropska cena po ruti u prva tri meseca godine iznosila 1.118 evra.

The Rate Index procenjen je na osnovu približno 250 miliona slučajeva. Rast je zabeležen uprkos nedostatku ekonomskog oporavka u Evropi. Novi talas pandemije COVID-19 početkom ove godine i uvedena ograničenja doveli su do smanjene potražnje kod potrošača na Starom kontinentu. Međutim, transportni sektor je imao koristi od rastuće potražnje za evropskim proizvodima u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama. Ovo je bila pokretačka snaga evropske industrije. Pored toga, poremećaj u lancima snabdevanja doveo je do značajnog povećanja cena u svim fazama, uključujući i drumski prevoz.

Prosečna cena po kilometru u Evropi u prvom kvartalu iznosila je 1,57 evra: 0,2% više nego u poslednjem tromesečju 2020. godine i 0,8% više nego u prvom tromesečju 2020. godine.

Analizirajući glavne evropske rute, analitičari su primetili su da su cene za glavne destinacije pale za 0,8% na 1,72 €/km, dok su za povratne rute porasle za 1,3% na 1,42 €/km. Stručnjaci kažu da porast stopa na povratnim turama ukazuje na to da se ekonomija oporavlja od pandemijske krize.

Na to ukazuje veća potražnja za prevozom na povratnim turama, što nije bio slučaj u jeku pandemije – u to vreme mnogi kamioni vraćali su se prazni.

Poremećaji koje je prouzrokovao Brexit

U prvom kvartalu ove godine efekti Bregzita takođe su se videli u punom jeku. Novi uslovi na britanskoj granici doveli su do toga da je u januaru britanski izvoz u EU opao za 40% na godišnjem nivo. Uvoz sa kontinenta u Veliku Britaniju takođe je bio skoro 29% niži. Novi administrativni zahtevi, carinske obaveze, restriktivna pravila zbog pandemije COVID-19 i gužve na granici dovele su do toga da su mnogi prevoznici napustili rute za Veliku Britaniju.

Smanjena dostupnost prevoza dovela je do viših cena – one na realacijama do Velike Britanije u periodu januar-mart 2021, porasle su za 1,3% u odnosu na prethodni kvartal i čak 5% u odnosu na uporedni period u 2020. godini.

Međutim, važno je napomenuti da prevoznici nisu povisili cene odmah u januaru, već tek u februaru i martu kada je trgovinski promet između Velike Britanije i kontinenta počeo da se oporavlja (ali i dalje ostaje na nižem nivou nego 2020). Ako bi trgovina između ostrva i Starog kontinenta nastavila da raste, trebalo bi da očekujemo dalja povećanja stope.

Takođe, treba imati na umu da je odložen rok za uvođenje granične kontrole na britanskoj strani za različite proizvode životinjskog porekla. U zavisnosti od vrste proizvoda, novi datumi uspostavljanja kontrola padaće u oktobru ove godine ili u januaru i martu 2022. Moguće je da će ovi datumi sa sobom doneti povećanje na britanskoj ruti.

Pixabay.com/Firmbee

Poskupljenje ka Poljskoj

Na relaciji Duisburg-Varšava, koja je od posebnog interesa za poljske prevoznike, prosečna stopa u Q1 2021 iznosila je 1,02 €/km, što je porast od 8% u poređenju sa Q4 2020. Na povratnoj ruti iz Varšave, s druge strane, beleži se pad od 4,9% tokom poslednjeg kvartala – na 0,98 €/km.

Tako je u prvom kvartalu ove godine po prvi put u istoriji prosečna cena na ruti za Poljsku bila viša od one iz Poljske do Nemačke.

Analitičari TI sugerišu da je do toga možda došlo zbog vrlo restriktivnih korona-propisa, koji su u tom periodu umanjili potražnju za proizvodima i – posledično – za transportnim uslugama.

Osim toga, kako objašnjavaju analitičari, nivo potrošnje u Poljskoj je ostao visok, a pošto je 40% poljskog uvoza iz Nemačke roba široke potrošnje, to je podstaklo uvoz iz ove zemlje. Iako je uvoz poluproizvoda i sirovina iz Poljske važan za oporavak nemačke industrije, pandemijska ograničenja i veća potrošačka potražnja u Poljskoj „prevagnuli“ su tas u poljskom pravcu.

Značajan porast primećen je i na relaciji Duisburg-Prag. Međugodišnji rast bio je 9,8%, a kvartalni rast 8%.

Period između januara i marta 2021. bio je prvi put da je prosečna cena na ovoj ruti premašila 1.000 evra. Kao i kod poljsko-nemačke rute, glavni razlog povećanja bila je velika potrošačka potražnja u Češkoj koja je zadovoljena nemačkim proizvodima.

Pad Francuska-Nemačka

Veliki porast primećen je i na relaciji Madrid-Pariz. U smeru ka Francuskoj zabeležen je rast od 7,3% na godišnjem nivou, kao i skoro 8% u poređenju sa poslednjim kvartalom 2020.

Ovome su doprinela pandemijska ograničenja na francuskoj strani i oštra zima na Iberijskom poluostrvu.

Suprotna krajnost je put koji povezuje industrijske regione Nemačke i Francuske, između Duisburga i Lila. Na relaciji do Lila zabeležen je međugodišnji pad za 2,9%, a na povratnom putu do Nemačke 4%. Analitičari TI navode da su razlog pada ozbiljna pandemijska ograničenja u obe zemlje, kao i problemi francuske industrije, koja se polako oporavlja od kolapsa koji je prouzrokovao COVID-19.

Osim toga, trgovina između ta dva područja u velikoj meri uključuje automobilske delove, segment koji je teško pogođen tokom pandemije.

Izvor: trans.info