(VIDEO) Jedinstven sistem za plaćanje putarine po Evropi uskoro stiže!

EETS ili Evropski elektronski sistem putarine biće implementiran krajem ove godine, a početkom iduće će se prvi uređaji koji se koriste za upravljanje sistemom pojaviti na tržištu.  EETS je usluga koja pruža elektronsko plaćanje putarine za teška vozila u okviru Evropske unije, prema Direktivi 2004/52 / EC Evropskog parlamenta i Saveta Evrope od 29. aprila 2004. godine.

Sistemom upravlja kompanija „Toll4Europe“ u kojoj su udruženi „T-Systems International„, „Daimler AG“ i „DKV Euro Service“ (DKV Euro Service će biti računovodstveni partner za transportne kompanije).

Ovaj sistem naplate je neobavezan i komplementaran je postojećoj elektronskoj putarini. Što znači da vozači mogu sami da odluče da li žele da koriste ove opcije ili druge elektronske sisteme naplate. Takođe, mogu odabrati dobavljača sa kojim će zaključiti ugovor.

Prednosti EETS-a

Usluga EETS će pojednostaviti plaćanje putarine na putevima širom Evropske unije.  Zahvaljujući novom rešenju vozači će moći slobodno voziti širom Evrope, a jedna inter-operativna kutija automatski će plaćati putarinu u jednoj valuti. Imati više uređaja, kupovati vinjete ili stajati u redovima ispred rampi više neće biti potrebno. Sva plaćanja će biti na jednoj fakturi od izabranog operatora.

Svaki vozač će moći da slobodno putuje širom Evrope sa samo jednim uređajem u svom vozilu koji će automatski izračunati sva plaćanja. Ovo ne samo što štedi mnogo vremena, već i pojednostavljuje papirologiju i fakturisanje. Korisnici više neće morati da prikupljaju račune iz svih tačaka kroz koje prolaze. Isplate će se izračunati bez potrebe zaustavljanja vozila pred naplatnom rampom što će efikasno smanjiti saobraćajne gužve – kaže Michał Bałakier, generalni direktor DKV Euro Service Poljska.

Jedan uređaj

Da bi pokrili sve rute u Evropi sa sistemom, neophodno je integrisati GPS, DSRC i GSM tehnologije na jedan kompatibilan uređaj za prikupljanje plaćanja (tzv. OBU-on-board jedinica). „DKV Euro Service“ je saopštio  da će prvo predstaviti jedinstven uređaj u Poljskoj, Nemačkoj, Belgiji, Francuskoj i Austriji. Zatim, sistem će uključiti i Italiju, Portugaliju, Španiju i Mađarsku.

Izvor: trans.eu

 

A kako sve to funkcioniše?

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.