Kamioni ne žele na novi autoput – Putarina za teretnjake na Ibarskoj novi potez?

Kamioni izbegavaju Koridor 11 i tutnje i dalje Ibarskom magistralom, zbog čega u „Putevima Srbije“ razmatraju mogućnost da i na ovom putu počnu da naplaćuju putarinu za teretnjake.

Zoran Drobnjak, v. d. direktora Puteva Srbije, više puta je najavljivao uvođenje naplate putarine za teretnjake i na magistralnim putevima, ali njegova inicijativa još čeka „zeleno svetlo“ u Ministarstvu građevinarstva.

Milan Božović, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, smatra da je to jedan od načina da se tranzitni saobraćaj prebaci na koridore, ali i da bi se teretnjacima mogao zabraniti prilaz ovim saobraćajnicama.

– Kod nas je problem što kamioni „beže“ sa autoputa i prave zastoj i gužve na magistralama, utiču na saobraćajne nezgode i na stanje puta, jer ga uništavaju – objašnjava Božović.

– U mnogim evropskim zemljama su to rešili zabranama, pa kamioni mogu striktno da idu magistralnim putem, samo do mesta utovara ili istovara, i na autoput se moraju uključiti na najbližoj petlji. Za te prolaske oni dobijaju posebne dozvole. To je testirano i dalo je dobre rezultate.

Autoput mora da se isplati

– Svrha koridora je da preuzme tranzitni saobraćaj, da bi rasteretila naselja od teretnog saobraćaja. Putarina od 2.500 dinara nije skupa, jer je to 15 litara nafte, a toliko kamioni potroše i u vožnji Ibarskom magistralom, jer je putovanje duže i kroz gužvu. Najčešće mali prevoznici žele da uštede i da novac od putarine stave u džep –  kaže Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, prenose Novosti.

MOŽDA STE PROPUSTILI: Gde sve možete da se uključite na autoput Miloš Veliki?

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.