Lisice na točkove, ali ne zadugo – „Stranci čekaju da istekne rok, umesto da plate kaznu“

Saobraćajna policija zaustavila je kamion u okolini Stokholma i izrekla kaznu prevozniku nakon što je utvrđeno da je vozilo korišćeno za više kabotaže nego što je to zakonom dozvoljeno. Osim toga, službenici su prilikom pregleda ustanovili da je vozač zapravo „živeo u kabini“ čak 3 meseca, odnosno od februara ove godine, piše trans.info.

Transportna firma kažnjena je sa 60.000 kruna (oko 5.700 evra), a kamion je dobio „lisice“.

Međutim, prema propisima koje javnost sve više osporava, švedska policija sme da zadrži vozilo samo na 36 sati.

Nakon isteka tog perioda, prevoznik može uputiti vozača da se vrati u kabinu i nastavi da vozi, čak i kada kazna nije plaćena.

Švedska opozicija traži ukidanje vremenskog ograničenja, upozoravajući da se ovakvim propisima narušava princip konkurencije.

– Da bismo obezbedili zdravu konkurenciju, potrebno je da isti uslovi važe i za strane kompanije koje prekrše propise u Švedskoj, odnosno da „lisice“ ostanu na snazi sve dok se ne ispune zakonske obaveze. Jednakost pred zakonom je važan princip koji vodi ka stvaranju zdrave transportne industrije, sa pristojim uslovima – navodi se u saopštenju švedske Demokratske stranke objavljenom pre nekoliko nedelja.

Reporteri švedskog sajta za drumski transport Tidningen Proffs, koji često prate inspektore drumskog saobraćaja, više puta su prijavljivali slučajeve u kojima su strani prevoznici jednostavno čekali da se uklone stege sa točkova, umesto da plate kaznu za kršenje zakona o drumskom saobraćaju.

U jednom slučaju, prevoznik koji je prekršio propise je čak prebacio prikolicu na drugi kamion, kako bi odmah izvršio isporuku.

Vesti o takvim događajima u poslednje vreme su sve češće, što je izazvalo pozive pojedinih političara, kao i istaknutih predstavnika švedske transportne industrije, da vremensko ograničenje bude ukinuto, piše trans.info.