MOL kupuje 15% udela u kompaniji Waberer’s

Mađarska naftna kompanija MOL kupiće 15% udela u kompaniji Waberer’s International od Indotek Grupe, objavljeno je u utorak (5. decembra) na zvaničnoj stranici Budimpeštanske berze. 

Dve kompanije, obe listirane na ovoj berzi, imaju dugu istoriju saradnje u različitim oblastima; Waberer’s pruža kompleksne logističke usluge MOL-u na nekoliko lokacija, dok MOL, kao strateški dobavljač, prodaje gorivo i maziva Waberer’s-u, podržavajući i međunarodni transport i domaću distribuciju. Saradnja traje od 2006. godine, a Waberer’s pruža MOL-u različite usluge, uključujući logistiku za MOL-ove objekte u Sažalobati i rafineriju Slovnaft u Bratislavi. Od oktobra ove godine, podružnica Waberer’s-a će takođe pružati usluge proizvodne logistike za MPK MOL Petrolkemia u Tisaujvarošu.

Cilj novog sporazuma je da dodatno ojača tradicionalne poslovne aktivnosti dve kompanije i olakša zajedničke projekte koji se odnose na mobilnost, održivost i energetsku efikasnost. Saradnja će se fokusirati na prodaju goriva i maziva, razvoj alternativnih goriva, razmenu znanja o energetskoj efikasnosti, osnivanje specijalnih punionica i servisa.

Giorgi Bacsa, generalni direktor MOL Hungary, optimista je po pitanju partnerstva, za koje navodi da bi moglo imati pozitivan uticaj ne samo u Mađarskoj, već i u regionu, prenosi trans.info.

Plan MOL-a je da uspešno realizuje zajedničke projekte sa kompanijom Waberer’s i da doprinese realizaciji strategije SHAPE Tomorrow 2030+. Ta startegija, kako se navodi, doprineće da MOL postane ključni igrač u niskougljeničnoj cirkularnoj ekonomiji Centrane i Istočne Evrope i da snabdeva mobility sektor gorivima sa niskim emisijama ugljenika.

Žolt Barna, predsednik i generalni direktor Waberer’s International Nirt., vidi strateški sporazum sa MOL-om kao jačanje njihovog skoro dvadesetogodišnjeg partnerstva. On veruje da saradnja, fokusirana na rešenja održivosti, može dovesti do većeg uspeha u Mađarskoj i širem regionu, piše trans.info.

Foto: waberers.com