NOVE KAMERE na autoputu Beograd Niš – Ovo su lokacije

Na autoputu Beograd – Niš postavljeno je ukupno 56 kamera na 14 portala u oba smera, koje će snimati vozila i meriti prosečnu brzinu.

Postavljene su na deonicama dugim od šest do 32 kilometra, rekao je pomoćnik direktora Sektora za naplatu putarine u „Putevima Srbije“ i rukovodilac tog projekta Darko Savić. On je ranije rekao da će biti instalirane kamere na deonici od Beograda do Malog Požarevca u dužini od 10 kilometara, zatim od Malog Požarevca do Umčara dugoj sedam kilometara, od Umčara do Vodnja šest, od Vodnja do Smedereva 12, od Smedereva do Velike Plane 30 i Velike Plane do Markovca 12 kilometara.

Takođe, kamere će biti i na deonici od Markovca do Batočine dugoj 10 kilometara, od Batocine do Jagodine 22, od Jagodine do Paraćina 24, od Paraćina do Pojata 12, od Pojata do Aleksinačkih Rudnika 32, od Aleksinačkih Rudnika do Aleksinca šest i od Aleksinca do Niša (Trupale) 20 kilometara.

Po četiri kamere na 14 portala snimaće saobraćaj na svih šest traka autoputa. Saobraćajna policija će u prva tri meseca testirati te kamere i onda će doneti odluku da li će ih koristiti za kažnjavanje vozača koji neku od deonica prođu većom prosečnom brzinom od 130 kilometara na sat. Sada se meri prosečna brzina, na primer, na ulazu i na izlazu sa autoputa, pa vozači koji voze brže od maksimalno dozvoljenih 130 na sat pre nego što izađu na naplatnoj rampi naprave pauzu i tako smanje prosečnu brzinu.

Savić je rekao da će kamere snimati vozila ispod portala i napomenuo da postoje deonice između kojih nema odmorišta niti benzinskih stanica, niti bilo šta gde bi vozači mogli da stanu i produže vreme putovanje kako bi smanjili prosečnu brzinu.

Kamere će, prema njegovim rečima, moći sa 100 odsto tačnosti da snime vozila pri brzini do 250 na sat.

Nema više izbegavanja putarine

 

Putevi Srbije će tako moći kamerama da detektuju sva vozila koja koriste auto-put, pošto ima slučajeva da vozači koriste autoput i onda razgrade žicu i izađu sa autoputa i tako izbegnu plaćanje.

– Imamo više desetina hiljada takvih vozila godišnje, a prvenstveno su to šlep-službe koje uđu na autoput i razgrade žicu duž autoputa. Tako ugrožavaju svoju bezbednost, kao i drugih učesnika u saobraćaju, pa ima slučajeva da ljudi nalete na psa i neku drugu životinju na auto-putu – napomenuo je Savić.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.