Rusija 1. septembra uvodi rezervaciju vremena prelaska na tri granična prelaza

Vlada Rusije odobrila je listu graničnih prelaza na kojima će biti uveden sistem rezervacije datuma i vremena prelaska kamiona, objavilo je rusko ministarstvo saobraćaja.

Sistem „elektronskih redova“ biće uveden na tri prelaza na ruskoj granici, na jesen 2023. Prevoznici će moći unapred da rezervišu datum i vreme prelaska granice putem besplatne usluge na zvaničnom sajtu FGKU Rosgranstroja, navodi se.

Uvođenje ovog mehanizma značajno će smanjiti vreme čekanja, kao i troškove koji iz toga proizilaze, tvrdi rusko ministarstvo.

Tehnologija rezervisanja vremena putovanja, za komercijalni teretni transport, implementira se u okviru Federalnog zakona usvojenog u februaru 2023. godine.

Od 1. septembra 2023. godine počeće da rade elektronski redovi na punktu Bugristoje (Бугристое) na granici sa Kazahstanom, Zabajkalsku (Забайкальск) na granici sa Kinom i Černiševski (Чернышевское) na granici sa Litvanijom. Pomenuti prelazi su najprometniji i nalaze se u oblastima koje su ključne za transport tereta, navodi se u saopštenju.

Oni već imaju putnu infrastrukturu neophodnu za uvođenje novog mehanizma, odnosno kapacitete blizini kontrolnih punktova za smeštaj kamiona učesnika u elektronskom redu.

Radi veće pogodnosti za vozače, od 1. marta 2024. godine ova usluga biće dostupna na ruskom Portalu državnih službi i državnom informacionom sistemu elektronskih transportnih dokumenata (GIS EPD), navodi se na mintrans.gov.ru. 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.