Sertifikati o profesionalnoj osposobljenosti – Ponovo počinje polaganje ISPITA za lica ODGOVORNA za prevoz

Prvi rok za polaganje ispita o profesionalnoj osposobljenosti za lica odgovorna za prevoz tereta, nakon duže pauze, zakazan je za 11. jun 2021.

Ispit će biti održan u prostorijama Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, Ulica vojvode Stepe 305, sa početkom u 9. časova za prvi deo ispita, odnosno u 12 časova za drugi deo ispita.

Kako bi se kandidati lakše pripremili za polaganje ispita, MGSI je danas objavilo i SPISAK relevantnih PROPISA iz oblasti sadržanih u program za sprovođenje ispita, kao ISPITNA PITANJA od kojih će 20 biti izabrano za prvi test.

Imajući u vidu ograničene kapacitete, odlučeno je da mogućnost učešća na ispitu imaju prvih sto kandidata koji potvrde prisustvo na mejl adresu Sektora za drumski transport drumski@mgsi.gov.rs najkasnije do 4. juna i imaju kompletirane zahteve za polaganje. Ukoliko budu postojali kapaciteti, ovaj broj biće povećan. U slučaju neopravdanog nedolaska, smatraće se da je kanditat koji se prijavio na ovaj termin pristupio polaganju i nije položio, navodi se u obaveštenju MGSI.

Do sada održano 5 ispitnih rokova

Prvi ispitni rok za lica odgovorna za prevoz tereta održan je u aprilu 2019. i od tada je održano ukupno pet ispitnih rokova od čega samo jedan tokom 2020. godine. Junski ispitni rok biće prvi u 2021. godini. Na ovako dugu pauzu presudan uticaj imala je epidemiološka situacija, s obzirom na to da je reč o masovnim ispitima, sa velikim brojem kandidata.

Kako navode u MGSI, tokom polaganja ispita biće u potpunosti ispoštovane sve epidemiološke mere koje budu na snazi na dan održavanja.

– Sa naše strane, mi ćemo obezbediti da razmak između kandidata na polaganju bude minimum 2 m, uz obavezu nošenja maski te verujemo da će to biti dovoljno, uz manju ili veću korekciju. Na isti način je bio organizovan i prethodni ispitni rok.

U odgovorima koje su nam Ministarstva dostavili početkom nedelje, navodi se da zasad nije poznat tačan broj rokova koji će biti organizovan tokom ove godine.

Tačan broj ispitnih rokova koji će se održati u ovoj godini u ovom trenutku nije poznat, ali verujemo da ćemo biti u mogućnosti da zadovoljimo interesovanje i potrebe prijavljenih kandidata, koje u ovom trenutku i nije veliko. Jedan od činilaca koji će odrediti taj broj je i razvoj epidemiološke situacije u narednim mesecima.

U MGSI podsećaju da svi zainteresovani kandidati treba da redovno prate sajt Ministarstva, odnosno odgovarajuću STRANICU na kojoj se objavljuju zvanična obaveštenja o rokovima, ispitnim pitanjima i izveštaji o ispitu.

– Paralelno sa time, mi uvek činimo napore da sve kandidate, koji su podneli zahteve za polaganje ispita obavestimo i putem i-mejl-a, ali svakako su svi upućeni da prate sajt Ministarstva.

Kako do sertifikata o profesionalnoj osposobljenosti za prevoz tereta?

Prema Zakonu o prevozu tereta u drumskom saobraćaju, lice odgovorno za prevoz tereta u drumskom saobraćaju je radno angažovano lice koja poseduje sertifikat o profesionalnoj osposobljenosti i ispunjava uslove poslovnog ugleda i koje je odgovorno za stvarno i neprekidno upravljanje poslovima prevoza.

Zakon ne daje opis poslova ovog lica već definiše njegovu odgovornost za stvarno i neprekidno upravljanje poslovima prevoza. Ova odgovornost se direktno vidi iz kaznenih odredbi Zakona – svi privredni prestupi i prekršaji pravnih lica propisani ovim zakonom podrazumevaju novčanu kaznu, a u nekim slučajevima i izricanje zaštitne mere zabrane vršenja određenih dužnosti za lice odgovorno za prevoz.

Sertifikat o profesionalnoj osposobljenosti stiče se polaganjem ispita o profesionalnoj osposobljenosti koji sprovodi Ministarstvo prema propisanom programu ili oslobađanjem od polaganja ispita. Tatjana Ivanović, osnivač i prvi konsultant Kancelarije Ivanović, podseća na to koja lica ne moraju da polažu ispit o profesionalnoj osposobljenosti:

1) Lica koja imaju najmanje 10 godina radnog iskustva na poslovima upravljanja u oblasti prevoza tereta u drumskom saobraćaju. Ovo iskustvo ne podrazumeva iskustvo stečeno upravljanjem vozila (profesionalni vozači) već iskustvo na radnim mestima koji su podrazumevali poslove upravljanja procesima prevoza.
2) Lica koja imaju stečeno visoko obrazovanje na studijama drugog stepena iz oblasti saobraćajnog inženjerstva, mašinskog inženjerstva, pravnih nauka ili ekonomskih nauka.
3) Lica koja imaju stečeno visoko obrazovanje na studijama drugog stepena iz oblasti različitih od onih navedenih pod tačkom 2) i najmanje jednu godinu radnog iskustva na poslovima upravljanja u oblasti prevoza tereta u drumskom saobraćaju.
4) Lica koja imaju stečeno visoko obrazovanje na studijama prvog stepena i najmanje dve godine radnog iskustva na poslovima upravljanja u oblasti prevoza tereta u drumskom saobraćaju.
5) Lica koja imaju stečeno srednje obrazovanje i najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima upravljanja u oblasti prevoza tereta u drumskom saobraćaju.

Prvi korak je svakako podnošenje zahteva za izdavanje sertifikata o profesionalnoj osposobljenosti u kome se navodi da li se sertifikat traži po osnovu polaganja ispita ili po nekom od navedenih osnova za izuzimanje od polaganja ispita. Naravno, za izuzimanje od polaganja ispita nužno je dokazati ispunjenost nekog od ovih pet uslova.

Ivanović podseća da su kandidatima osim propisa i pitanja za ispit, kandidatima dostupna i pitanja i studije slučaja sa prethodno održanih ispita. Osim toga, Privredna komora Srbije sprovodi pripremnu nastavu za polaganje ovog ispita, koja je na dobrovoljnoj bazi. Takođe, treba napomenuti i da je kandidatima dozvoljeno korišćenje literature (propisa) na ispitu.

Saglasno Zakonu o prevozu tereta u drumskom saobraćaju, ovo lice može obavljati upravljanje poslovima u javnom prevozu tereta u domaćem ili u međunarodnom drumskom saobraćaju kod najviše četiri domaća prevoznika koja obavljaju javni prevoz tereta sa ukupno najviše 50 teretnih vozila ili skupa vozila.

Kako do informacija o onima koji poseduju sertifikat? 

Angažovanje lica koje poseduje sertifikat o profesionalnoj osposobljenosti je neophodna stepenica u dobijanju licence za prevoz tereta. Ukoliko takvo lice nemate u svojim redovima, možete angažovati drugo lice koje ima sertifikat i posluje na tržištu. Međutim, ukoliko niste dobro informisani, spisak tih lica ćete teško naći.  Prema Zakonu, evidenciju o izdatim i oduzetim sertifikatima o profesionalnoj osposobljenosti vodi Ministarstvo, ali ove evidencije, odnosno registar ovih lica, u ovom trenutku nisu javno dostupni. 

 

 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.