Učestalo kažnjavanje srpskih prevoznika zbog neprijavljivanja u BIREG

Zbog učestalog javljanja prevoznika sa problemom plaćanja kazni u Mađarskoj zbog neprijavljivanja vožnji u BIREG sistem ili nepotpunih podataka unetih u sistem, Poslovno udruženje Međunarodni transport podseća da sve vožnje koje podležu dozvolama u Mađarskoj moraju biti prijavljene. 

– Takođe, podaci koji se traže (granični prelazi, kilometraža sa odometra, unos fotografije dozvole ili CEMT-a…) moraju biti uneti u potpunosti najkasnije pre ulaska u Mađarsku (za istovar u Mađarskoj) odnosno najkasnije pre utovara (za utovar u Mađarskoj). Kod vozila kod kojih je potrebna dozvola i za tranzit (niže od Euro 5 kategorije) unos se radi najkasnije pre ulaska u Mađarsku – navodi se u saopštenju Pumedtransa.

– Logistički problemi, unos kilometraže npr. kod prelaza u Mađarsku tokom noći i slično, koji su nam prijavljeni, su prosleđeni mađarskom nadležnom ministarstvu sa molbom da se izmeni procedura, ali do danas nemamo odgovor – dodaje se.

Srpski prevoznici su, podsetimo, imali situacije gde su plaćali i po 2.500 evra kazne za grešku u prijavi ili zbog izostanka prijave, o čemu je PlutonLogistics ranije pisao. 

Korisno je podsetiti se i da je nadležno mađarsko ministarstvo kreiralo zvaničan sajt bireg.gov.hu, gde se na engleskom i mađarskom jeziku mogu videti detalji o BIREG sistemu, kao i o najnovijim unapređenjima sistema.