Jovana Ristić, studentkinja Saobraćajnog fakulteta – Veliko interesovanje za Sajam poslova i praksi

I ove godine, tradicionalno, Saobraćajni fakultet biće domaćin kompanijama koje žele da se predstave studentima. Sajam poslova i praksi – TTBD biće održan  24. aprila, a ove godine biće dostupan svima! Iako je akcenat na studentima iz oblasti saobraćaja, logistike i telekomunikacija iz naše zemlje i zemalja regiona, organizatori najavljuju da će sajam biti otvoren i za studente svih ostalih srodnih fakulteta.

Sajam je besplatan, a namenjen je akademcima koji žele da saznaju nešto više o kompanijama koje su potvrdile učešće.

Cilj sajma jeste povezivanje mladih obrazovanih ljudi sa poslodavcima i kompanijama, kao i pružanje prilike da, u okviru besplatnih tribina, prošire svoja znanja iz različitih sfera, ali i da se upoznaju sa načinom funkcionisanja renomiranih kompanija u regionu i čuju kako izgleda biti deo takvog tima, najavljuju organizatori.

PlutonLogistics je medijski partner sajma, a o svim detaljima smo razgovarali sa Jovanom Ristić, predstavnicom Saveza studenata Saobraćajnog fakulteta (SSSF).

PL: Događaj TTBD je već utemeljen u poslovnoj zajednici. Koliko izlagača očekujete i iz kojih industrija? Hoće li ove godine biti nekih novina?

– Tako je, lepo ste rekli. Utemeljen je i prerasta u brend sa tradicijom. Kako bismo održali kvalitet, ove godine smo ograničili sajam na 24 kompanije, što u potpunosti popunjava naše kapacitete. Kompanije koje dolaze su iz sfere drumskog saobraćaja, transporta, logistike, vazdušnog, poštanskog, železničkog, brodskog i telekomunikacionog saobraćaja. Ove godine, dugo planirano proširenje na internacionalni nivo je postalo realnost i sa ponosom možemo najaviti dolazak giganta vazdušnog saobraćaja – kompanije Qatar Airways.

PL: Koje posebne radionice ili predavanja tokom sajma možete najaviti?

– Kompanije imaju potpunu slobodu pri odlučivanju na koji način će se predstaviti studentima. Na sajmu će u fokusu biti prezentovanje programa praksi, stipendija, kao i načina zaposlenja, što i jeste glavni cilj organizacije. Takođe, biće prikazani realni problemi sa kojima se zaposleni svakodnevno susreću, čime će studentima biti približena stvarna slika onoga što ih čeka nakon završetka studija.

PL: Kako će organizacija podržati povezivanje između poslodavaca i studenata? Kako će kandidati moći da se prijave za poslove ili prakse na sajmu?

– Kao i dosad, povezivanje studenata sa poslodavcima biće moguće putem sajta www.ttbd.rs. Za razliku od prethodnih godina, na sajtu će postojati i mogućnost predaje već sastavljenog CV-a u obliku PDF dokumenta, dok će studenti koji nemaju napravljen CV i dalje moći da popune našu dobro poznatu formu. Svakako, posetioce sajma čekaće spreman CV corner gde će uz pomoć iskusnijih kolega imati priliku da popune pomenutu CV formu, ali će imati mogućnost da to urade i od kuće uz pomoć kompjutera ili telefona.

PL: Koji su najčešći izazovi s kojima se studenti suočavaju prilikom traženja prvog posla?

– Kada je u pitanju traženje prvog posla, najveća prepreka jeste neiskustvo pri samom razgovoru za posao, koje može prouzrokovati neku vrstu treme. Upravo ta trema studentima stvara bojazan da će ostaviti loš utisak. Dobra stvar jeste što studenti na sajmu imaju priliku da porazgovaraju sa zaposlenima koji su nekada bili na njihovom mestu i na taj način mogu dobiti korisne informacije kako da prevaziđu slične izazove na početku građenja karijere.

PL: Da li primećujete neke trendove ili promene u interesovanjima studenata za određene industrije ili vrste poslova?

– Najčešće, zainteresovanost studenata je usmerena u pravcu modula koji su odabrali na samom početku studiranja, ali značajan broj studenata pokazuje interesovanje i za delatnosti koje nisu usko vezane za odabrani smer. Veliki uticaj na to ima trend rasta i razvoja određene oblasti vezane za saobraćajnu struku. Samim tim se interesovanje studenata menja u skladu sa privrednim napretkom određene delatnosti.

PL: Kako organizacija podržava studente u pripremi za svoj prvi posao? Kako organizacija podstiče dijalog između poslodavaca i studenata kako bi bolje razumeli njihove potrebe i očekivanja?

– Normalno je očekivati da studenti imaju tremu pri prvom razgovoru za posao, jer takvo iskustvo još uvek nisu prošli. Organizacija se trudi da razbije taj strah tako što starije kolege podstiču mlađe da priđu kompanijama i saznaju šta se to od njih traži i očekuje. Tu su i simulacije razgovora za posao koje su zamišljene tako da studenti bez opterećenja saznaju koja će im pitanja biti postavljena kada dobiju zvaničan poziv od neke kompanije.

PL: Koliko je važna podrška poslodavaca i mentorstvo u prvom profesionalnom iskustvu studenata?

– Iz prakse i iskustva starijih kolega smo došli do zaključka da podrška poslodavca igra veliku ulogu u razvoju mladog inženjera. Dodeljeni mentor je sastavni deo prvog radnog iskustva svakog studenta i on u velikoj meri predstavlja ključni faktor brzine i načina razvoja novozaposlenog na nekoj poziciji.

PL: Koje veštine ili osobine poslodavci najviše traže kod mladih kandidata za zapošljavanje?

– Generalno se ustalilo nepisano pravilo po kojem poslodavci najviše cene znanje jezika, najpre engleskog, poznavanje rada na računaru i izražene komunikativne sposobnosti, ali ukoliko se neko slabije snalazi na ovim poljima, nema potrebe da brine jer uz malo uloženog truda i vremena može dostići zavidan nivo znanja.

PL: Kako će se procenjivati uspeh sajma i kako ćete meriti zadovoljstvo izlagača i posetilaca?

– Zadovoljna lica predstavnika kompanija i studenata kao i pozitivan feedback nakon sajma koji dobijamo tokom cele godine su glavni pokazatelji uspešnosti. Tome u prilog govore i pitanja akademaca kada mogu očekivati naredni sajam, kao i pozivi koje dobijamo od novih kompanija koje žele da ostvare saradnju sa nama.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.