Izvoz u Rusiju – Fabrika čarapa „Rial Knitting“ u Gajdobri biće najveća u regionu

Već dve godine, u Gajdobri radi „Rial Knitting“, jedna od najvećih fabrika čarapa na Balkanu, sa 450 zaposlenih, a o zadovoljstvu italijansko-ruskih partnera u ovom poslu najbolje svedoči činjenica da će ove godine završiti novi pogon i uposliti još 200 ljudi. Tada će, i definitivno, ovo biti najveća fabrika te vrste u regionu, a kompletna proizvodnja – koja se meri desetinama miliona komada – plasiraće se na tržište Ruske Federacije, pišu „Večernje novosti“.

„Rial Knitting“ je direktna posledica trgovinskog sporazuma o specijalnim vezama Srbije i Rusije, a Italijane, koji više od pola veka vladaju svetskim tržištem čarapa – osim ukidanja carinskih barijera za izvoz u RF – u Gajdobru su privukle i niska cena nadnica, te jeftina energija. I, tako, ukupno ulaganje u fabriku do sada iznosi 10 miliona evra, a kada kompleks hala bude završen, pod krovom će se naći više od 20.000 kvadrata.

– Ovdašnji radnici brzo uče i poštuju posao, a mi smo, kao investitori, izuzetno zadovoljni i odnosom vlasti u Bačkoj Palanci – kaže Andrea Picokolo, jedan od operativnih menadžera italijansko-ruske firme.

– Sve nas je to motivisalo da proširimo posao, pa planiramo da ove godine u Srbiji proizvedemo čak 40 miliona ženskih čarapa.

Uspeh „Rial Knitting“ raduje i Milovana Savića, sekretara MZ Gajdobra, koji kaže da u njihovom selu, sa manje od 3.000 stanovnika, nema dovoljno radnika, pa autobusima u tri smene dolaze stotine zaposlenih iz Bačke Palanke, Čelareva, Bačkog Maglića i drugih okolnih mesta.