Kuehne+Nagel ulaže u globalnu mrežu distribucije vakcina

Širom sveta uveliko je u toku ispitivanje vakcina protiv covid-19, a logističke kompanije se pripremaju za jedan od najzahtevnijih poduhvata u istoriji.

Kompanija Kuehne+Nagel nedavno je objavila nastavak razvoja svoje globalne mreže distribucije vakcina. K+N otvorio je tako nova farmaceutska čvorišta u Belgiji (Brisel) i Južnoj Africi (Johanesburg). Oba objekta, kako je saopšteno, poseduju GxP sertifikat i imaju namenski prostor za temperaturno osetljive proizvode, koji se mogu skladištiti u različitim režimima: ispod -20°C; od 2°C do 8°C; i od 15° do 25°C.

Osim toga, u ovim objektima moguće je dodati i suvi led – ukoliko je potrebno, za pošiljke za koje je zahtevana temperatura ispod -60 stepeni Celzijusa.

Budući da mnogi temperaturno osetljivi proizvodi imaju veoma nisku ili nikakvu stabilnost van navedenih opsega, direktan drumski pristup ovim objektima na aerodromima, dodatno umanjuje rizik od temperaturnih odstupanja i garantuje stabilnost proizvoda tokom logističkog putovanja, navodi se u saopštenju.

Ingve Ruud, član upravnog odbora kompanije K+N i rukovodilac sektora vazdušne logistike, istakao je da je danas više nego ikada značajno ispuniti sve zahteve u oblasti logistike farmaceutskih proizvoda.

– Novi farmaceutski proizvodi imaju nove, dodatne zahteve za skladištenje i transport i dodatne temperaturne uslove. Kapaciteti koji ispunjavaju takve uslove nisu lako dostupni na globalnom nivou. Nova čvorišta u Briselu i Johanesburgu obezbediće da se naši klijenti iz oblasti zdravstvene zaštite i farmaceutske industrije mogu u potpunosti osloniti na kompaniju K+N, koja ima kapacitete da se realizuje složene logističke zadatke u ovom segmentu. Na taj način, omogućavamo im da se usresrede na zdravlje i dobrobit svojih pacijenata, jer je to najvažnije.

Kuehne+Nagel trenutno ima više od 230 lokacija sa sertifikatom GxP širom sveta, što uključuje i njihova farmaceutska čvorišta u SAD, Velikoj Britaniji, Danskoj, Španiji, Luksemburgu, Italiji, Francuskoj, Singapuru, Indiji, Panami, UAE i Australiji.

Kao jedan od glavnih izazova u distribuciji vakcine protiv korona virusa širom sveta – kada jednog dana ona bude odobrena i stavljena u upotrebu, stručnjaci navode mogućnost da zahtevani temperaturni režim bude od -20 do -80 stepeni Celzijusa. Više detalja o tome šta bi logističari mogli da očekuju i na koji način bi saradnja država i kompanija trebalo da pomogne u prevazilaženju poteškoća, pročitajte u nedavno objavljenoj studiji Deutsche Post DHL Group.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.