Napreduje veliki projekat u Samoboru – RC Europe ulaže 75 miliona evra u logistički centar

Češka razvojno-investiciona kompanija RC Europe ulaže 75 milona evra u izgradnju distributvno-logističkog centra u Samoboru u Hrvatskoj. Realizacija te velike investicije u privrednoj zoni Bobovica, koja se već neko vreme očekivala, sada napreduje sve brže, nakon što je u decembru ishodovana građevinska dozvola.

Kompanija RC Europe aktivna je od 2005. godine, a posluju u Češkoj, Rumuniji, Srbiji i Hrvatskoj. Njihovi brendovi su NEST, CENTRAL, RC Apartments, RC Zone i RC Polyclinic. Nakon značajnog iskustva u gradnji i upravljanju u segmentu shopping parkovima i poslovno-stambenih zgrada, projektom RC Zone Samobor grupacija je ušla i u segment logistike.

Investotori su sredinom januara objavili da građevinski radovi na pratećoj infrastrukturi u Samoboru „jako brzo napreduju“, da je počelo betoniranje mosta koji će povezati kompleks sa autoputem (čime će se završiti izgradnja pristupne saobraćajnice), da je gotovo asfaltiranje kružnog toka, započeta gradnja parkinga, kao i da se uskoro očekuje početak radova i na samom logističkom centru.

Kako je ranije najavljeno, otvaranje je planirano za 2024. godinu. RC Zone Samobor imaće više od 86.000 m2 skladišnog prostora, neto visine 12 m, pogodnog za logističku i proizvodnu delatnost. Korisnicima će biti na raspolaganju čak 140.000 mesta za palete koje će biti postavljene na 60m duge police, saopštio je investitor.

Iz kompanije RC Europe ističu da će kompleks biti izgrađen „po najmodernijim principima zelene gradnje“.

– RC Zone ima izvrsne standardne prema oceni BREEAM, kodu za održivost gradnje i poslovanja. BREEAM je standard visokokvalitetne metologije u planiranju gradnje i održivosti. Ujedno je i najstariji i najkorišteniji sistem za sertifikovanje zelene i održive gradnje. U procenu ulaze analize svih segmenata gradnje (dizajn, konstrukciju i način korišćenja prostora) – ističu.

Podsetimo, nakon dobijanja građevinske dozvole u decembru istakli su da „realizaciju ove investicije sa nestrpljenjem čekaju i potencijalni zakupci i partneri, s kojima je RC Europe u pregovorima od početka 2022. godine”.

Izvor: rc-zone.hr/Screenshot