Kineski Uber za kamiondžije – Aplikacija koja povezuje vozače i špeditere

Kineska transportna i logistička branša raste rekordnim tempom. Vozači kamiona i logističke firme se povezuju na internetu, izbegavaju prazan hod i štede. Milioni vozača i špeditera donose milione firmi koja ih povezuje.

Isprva mini start-ap kompanija Truck Alliance (Udruženje kamiondžija) snažno se umešala u posao. Procenjuje se da ova kompanija u međuvremenu vredi oko 7 milijardi evra.

Oko 60 kilometara jugozapadno od grada Guđijang, Kang Đijaji nas vodi kroz ogromnu halu nekadašnje fabrike teške industrije. Danas je to moderno opremljena centrala kompanije Truck Alliance. Kang Đijaji pokazuje na ogromnom displeju stotine telefonskih brojeva vozača kamiona iz cele zemlje pored kojih se nalaze i oznake registarskih tablica. Zaštita podataka ovde ne igra nikakvu ulogu.

„Ovaj monitor pokazuje trenutne podatke naše logističke mreže. Ovde su na primer prikazani svi kamioni koji će uskoro da krenu  prema Tibetu, Šansiju, Čongkingu i Henanu. Prikazano je i koja je roba natovarena kao i kontakt podaci vozača.“

Truck Alliance funkcioniše kao neka vrsta aplikacije za upoznavanje – u ovom slučaju špeditera i vozača kamiona. Ako na primer špediter iz Šangaja spontano potraži kamion, koji bi mogao da preveze robu u Nanđing na severu, on će na aplikaciji potražiti odgovarajući slobodan kamion sa vozačem. To pomaže obema stranama: špedicija štedi na vremenu u potrazi za vozačima, a vozači izbegavaju prazne vožnje. Truck Alliance za posredovanje dobija proviziju.

Oko 80 procenata svih kamiona koji u Kini za logističke firme voze na dugim relacijama su registrovane na ovoj aplikaciji. Finansijski direktor Truck Alliance, Ričard Žang u intervjuu televiziji Blumberg je rekao: „Špediteri i vozači kamiona koriste naš sistem. Oko pet miliona vozača i više miliona špeditera se do sada registrovalo na našoj aplikaciji.“

Truck Alliance u međuvremenu beleži promet u visini 1,5 milijardi evra godišnje. Ova kompanije je prošle godine dovela više investitora, poslednje u oktobru. Tu su sada uključeni, između ostalih, kineski internet koncern Tencent i moćni japanski Softbank-Holding. Analitičari govore kako je ova logistička start-ap kompanija kao neka vrsta „Ubera za logističku branšu“.

Truck Alliance će pre ili kasnije izaći na berzu. Posebno mnogo investira firma iz Guđijanga u automatizaciju vožnje. Cilj je da ubuduće kamioni u Kini što češće budu na putu kao autonomna vozila. U tom slučaju bi vozači samo sedeli za volanom i „nadzirali“ vožnju. A finansijski direktor Truck Alliance, Ričard Žang je siguran da će njegova kompanija uskoro biti aktivna i van Kine.

„Mi želimo da proširimo biznis širom sveta. Idealni regioni za nas su oni koji imaju jaku privredu, dobre puteve i gde treba da se prelaze velike relacije.“

Izvor: DeutscheWelle

Podeli na društvenim mrežama: