„Otvoreni Balkan“: U Srbiju stigle prve pošiljke hrane po novoj proceduri

Izvoz i uvoz prehrambenih proizvoda iz Severne Makedonije i Albanije od početka nedelje znatno je ubrzan i olakšan, zahvaljujući Sporazumu koji je krajem decembra potpisan u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.

Sporazumom koji je stupio na snagu 3. januara inspekcijske službe saglasile su se da međusobno priznaju fitosanitarne i veterinarske sertifikate, što znači da će kamioni sa poljoprivredno-prehrambenim proizvodima ubuduće prelaziti granicu bez nepotrebnih zadržavanja, jer se roba neće iznova kontrolisati prilikom ulaska u zemlju.

Kako su dosada protekla svega tri dana od početka primene pun efekat biće vidljiv u narednim danima, ali je, bez obzira na to, dobra vest da su nove procedure uspešno sprovedene i da su u Srbiju ušle dve pošiljke hrane, po jedna iz Makedonije i Albanije, saoštio je juče za agenciju Tanjug šef Granične fitosanitarne inspekcije Ivan Tomašev.

– Prva pošiljka je sveže voće i povrće iz Albanije, koje je stiglo na naš carinski punkt u Vranju, gde smo izvršili kontrolu i bez uzimanja uzoraka dozvolili uvoz, carinjenje i nastavak transporta. Druga se odnosi na bombonske proizvode i peciva iz Severne Makedonije, koja je takođe kontrolisana u carinskoj ispostavi Vranje, odakle je dalje puštena bez laboratorijskih analiza – rekao je Tomašev.

Čekanje na carini do 10 minuta

Primetno je i smanjenje vremena na graničnim punktovima gde prolaze kamioni Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Uz potrebnu dokumentaciju vozači su čekali oko 10 minuta, pošto nije bilo dodatnog uzorkovanja na mestu za izvoz hrane.

– Carinu mesečno pređem do pet puta, u proseku čekam 5 do 6 sati na prelazu između Makedonije i Srbije. Danas, nisam čekao ni deset minuta – potvrdio je juče jedan od vozača novinarskoj ekipi televizije Prva, prenosi Uprava carina.

Šef GP Preševo Ivica Prokopović rekao je da carinska služba ulaže maksimalne napore da svi privredni subjekti imaju minimalno vreme čekanja na graničnim prelazima i dodaje da je za zadržavanje vozila na graničnom prelazu Preševo za carinske formalnosti optimalno vreme oko pet minuta.

Za kamione koji prevoze prehrambenu robu sada je obezbeđena jedna traka, ali je predviđeno renoviranje starog graničnog terminala.

Kada bude rekonstrusian ceo teretni terminal CI Preševo, biće u funkciji dve odvojene kolovozne trake, koje će isključivo biti namenjene za vozila koja su u sistemu „Otvoreni Balkan“ – potvrđuje Prokopović.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, podsetimo, rekao je prethodne sedmice da je dosadašnja kompletna razmena između Srbije, Severne Makedonije i Albanije u sektoru hrane iznosila oko 420 miliona evra i istakao da bi Srbija u okviru „Otvorenog Balkana“ mogla u vrlo kratkom roku dostići milijardu evra razmene u hrani.

Inicijativa „Otvoreni Balkan“ predviđa okupljanje svih država Zapadnog Balkana, pa tako i dalje stoji poziv zemljama koje se nisu priključile da to učine, istakli su iz Ministarstva poljoprivrede.