Počela upotreba elektronskih lokatora – veća bezbednost tereta, uz veće zadržavanje na granici

Pre desetak dana smo od svojih čitalaca dobili informaciju da je počelo uvođenje elektronskih lokatora i da taj postupak usporava i onako sporu proceduru prelaska granice. Prevoznici tvrde da se zbog novog carinskog obeležja čeka i po 24 sata. Pitali smo ih da li se procedura ubrzala, kažu da je još sporija. U Upravi carina, pak, tvrde da „do sada nije uočeno da carinska procedura traje duže“.

Fazna primena počela je 21. januara 2019, a Uprava carina je na carinskoj ispostavi Luka Beograd 1. marta prezentovala rad sistema za praćenje tovara robe. Kako navode u Upravi carina,  elektronski lokatori direktno utiču na nepovredivost sadržaja pošiljke, što garantuje veću bezbednost i drastično smanjuje mogućnosti za krijumčarenje.

Elektronsko praćenje tovara robe uvedeno je na način propisan Uredbom o dopunama Uredbe o carinski dozvoljenom postupanju sa robom koju je Vlada Republike Srbije donela 14. februara 2017. godine.

– Sistem elektronskih lokatora uveden je u cilju zaštite interesa Republike Srbije, praćenja kretanja prevoznih sredstava i povećanja sigurnosti i bezbednosti, sprečavanja nelegalne trgovine, ali i svih vidova krijumčarenja – od ljudi do narkotika. Uvođenjem ovog sistema postarali smo se da svi tovari koji kroz našu zemlju prolaze budu maksimalno zaštićeni – naglasila je pomoćnica direktora Sonja Lazarević.

Kako su naveli, Uprava carina je od 21. januara 2019. godine, a u skladu sa propisima, počela sa faznom primenom elektronskih lokatora o čemu je poslovna zajednica unapred bila obaveštena. Održano je niz sastanaka, kako u Upravi carina, tako i u regionalnim privrednim komorama (Novi Sad, Niš, Kragujevac i Subotica) kako bi poslovna zajednica na vreme bila informisana o ovom projektu.

– Učinili smo sve što je u našoj moći da na vreme upoznamo poslovnu zajednicu sa prednostima ovakvog praćenja tovara, posebno što je to i u interesu samih prevoznika koji sada mogu da prate svoja vozila i budu upoznati sa eventualnim malverzacijama kojih do sada nisu bili svesni, jer su ih činili njihovi zaposleni –  istakla je pomoćnik direktora Sonja Lazarević.

Lokatori omogućavaju da svako dešavanje u vezi sa tovarom bude istog trenutka vidljivo u sistemu i do sada nije uočeno da carinska procedura zbog toga traje duže, kažu u carini.

Do sada sprovedene faze uvođenja lokatora uspešno su okončane, pa je na prezentaciji demonstrirano na koji način se postavlja pomenuti uređaj, koliko je za to potrebno vremena i što je najvažnije – koja je njegova svrha.

Prednosti koje taj sistem donosi su mnogobrojne, pre svega zbog apsolutne sigurnosti robe koja se prevozi, jer uređaj preko sofisticiranog softvera beleži i najmanju manipulaciju čime se potpuno isključuje bilo kakvo neovlašćeno otvaranje tovarnog prostora.

– Svako, i najmanje, neovlašteno diranje uređaja ili obezbeđenog tovarnog prostora – registruje se istog trenutka u našem Komandnom centru, što znači da ćemo odmah po primanju takvog signala naložiti carinskim službenicima na terenu da detaljno pregledaju pomenuto vozilo ili ćemo poslati specijalizovani tim carinika da to obavi – objasnio je pomoćnik direktora Rade Knežević.

Lokatori omogućavaju beskontaktnu identifikaciju i automatsko praćenje transporta robe i prevoznih sredstava prilikom uvoza, izvoza i tranzita na carinskom području Republike Srbije, a njihovim očitavanjem dobija se detaljan izveštaj o prevoznom sredstvu, ruti kojom se ono kreće, sadržini pošiljke, kao i vremenu poslednjeg emitovanja signala elektronskog lokatora u sistemu Uprave carina.

U Srbiji ima oko 1.800 elektronskih lokatora, koji su obezbeđeni o trošku države, tako da teret neće snositi privrednici.

Za taj projekat ranije je sprovedena javna nabavka tokom koje je posao dobila grupa ponuđača na čelu sa nemačkom kompanijom u iznosu od oko 729 miliona dinara (oko 6 mil EUR).

PREVOZNICI NEGODUJU

Prevoznici i  vozači se protive ovoj odluci i pitaju se zašto se postavljaju dodatni lokatori kada već postoje carinske plombe. Pred vremena utrošenog na postavljanje lokatora, dosta vremena odlazi i na slikanje i popisivanje podataka. Sve to utiče na stvaranje kolona na granicama.

Kako navode prevoznici, ugrađivanje lokatora ne postoji nigde u Evropi, pa se pitaju zašto su nadležni pokrenuli ovaj projekat, koji, kako kažu, za sada samo stvara probleme.

ZAHVALjUJUĆI LOKATORU OTKRIVENI MIGRANTI U TOVARU KUKURUZA

Jedan od slučajeva zabeleženih u skorije vreme, koji su potvrdili prednosti korišćenja lokatora kao izuzetno pouzdanog sredstava u borbi protiv krijumčarenja odigrao se na prelazu Bački Breg 20. februara. Tada je na pomenuti prelaz stigao kamion kojim je transportovan izvozno ocarinjen merkantilni kukuruz. Da zahvaljujući lokatoru nije registrovano da je tovar bio otvaran, taj kamion ne bi ni bio dodatno proveravan.

Ovako, zahvaljujući činjenici da je u Komandnom centru elektronski registrovana povreda omče lokatora – neizbežan je bio detaljan pregled. Carinicima na prelazu je iz Komandnog centra javljeno da je omča bila otvorena u vrlo kratkom intervalu koji je trajao svega 6 minuta, od 01:47 do 01:53, zbog čega su oni otvorili tovar i u njemu otkrili dva migranta. Po istom principu, otkrivaće se i ostali prekršaji čiji je cilj da se u tovarima preveze još nešto sem legalno prijavljene robe.

ŠTA SU ELEKTRONSKI LOKATORI I KAKO SE POSTAVLJAJU?

FOTO: carina.rs

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.