Kritične tačke na Dunavu biće otklonjene do kraja 2020.

Radovi na otklanjanju prvog „uskog grla“ za plovidbu Dunavom u Srbiji, a to je Futog, biće završeni za dvadesetak dana, a u martu će početi i sređivanje kod Čortanovaca, izjavio je pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević i najavio da će svih šest kritičnih tačaka na Dunavu biti otklonjeno do kraja 2020. godine.

Šest kritičnih tačaka za plovibu između Beograda i Bačke Palanke su Futog, Susek, Arankina Ada, Beška, Čortanovci i Preliv.

Radovi su krenuli prošle godine na sektoru Futog i nismo imali nikakvih problema tokom njihovog izvođenja. Futog je bio prvi jer je najproblematičniji sektor. Radovi će biti završeni za dvadesetak dana – rekao je Kovačević tokom obilaska Lučke kapetanije Beograd.

Dodao je da su zvanično počele pripreme za prelazak na sektor kod Čortanovaca.

– Imamo neke probleme tehničke prirode tako da bi trebalo u martu da započnemo radove na tom sektoru. U predviđenim smo rokovima i do kraja 2020. svih šest kritičnih sektora će biti urađeno – naveo je Kovačević.

Nakon toga će čitav sektor Dunava u Srbiji ispunjavati najstrože međunarodne standarde, što znači da nećemo imati obustave plovidbe ni u uslovimo izuzetna niskog vodostaja.

„Podižžemo nivo transporta na rekama, zato ulažžemo“

U oblasti vodnog saobraćaja pokrenut je investicioni ciklus vredan više od 200 miliona evra, rekao je pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević i dodao da je u u prethodne dve godine u sređivanje lučkih kapetanija u zemlji uloženo oko 150.000 evra.

Kovačević je tokom obilaska Lučke kapetanije Beograd, gde se upoznao sa trenutnim stanjem na rekama, uslovima plovidbe i načinom funkcionisanja kontrole bezbednosti plovidbe, rekao i da investicioni ciklus obuhvata sve aspekte odnosno ulaganje u luke, uređenje plovnih puteva, razvijanje telematike za bezbednost rečenog saobraćaja…

Investicije u lučke kapetanije su značajno podignute u poslednje dve godine u uloženo je više od 150.000 evra u lučke kapetanije i to u nabavku novih čamaca i rekonstrukciju zgrada lučkih kapetanija – naveo je Kovačević.

Naveo je i da su prošle godine kompletno rekonstrusani objekti lučkih kapetanija u Smederevu i Kladovu, da je ove godine to isto planirano u Velikom Gradištu i Prahovu, te da se radovi planiraju i u Beogradu nakon što budu završeni spoljni radovi na uređenju šetališta.

Kovačević je naglasio da je reč o najvećem investicionom ciklusu u vodnom saobraćaju u poslednjih nekoliko decenija i dodao da se ulaže i u rečne informacione servise koji su ključni za bezbednost saobraćaja.

– Srbija ima jedan od najrazvijenijih sistema u Evropi. Jedan od projekata koji će biti finansiran u narednom periodu je uvođenje sistema hidrometeo stanica i VTC centra u Lučkoj kapetaniji Beograd, koji treba da omogući upravljanje u problematičnim situacijama u rečnom saobraćaju – rekao je Kovačević, a kao drugi cilj naveo je podizanje nivoa transporta na rekama, zbog čega su važni izgradnja lučke infrastrukture i dalje uređenje plovnih puteva.

 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.