Luka Antverpen unapređuje uslove za snabdevanje brodova električnom energijom

Lučka uprava u Antverpenu u Belgiji se trudi da stvori sve uslove za snabdevanje brodova u luci električnom energijom.

Uprava je potpisala dva sporazuma, jedan s predstavnikom privatne lučke zajednice Alfaport-VOKA, a drugi s pet tehničkih partnera, „Techelec“, „Schneider Electric“, ABB, „Actemium“ i „Siemens“, kako bi omogućili električnu energiju za brodove u području luke što bi se trebalo ostvariti u kratkom roku.

Sporazumi su potpisani 23. marta tokom World Ports Sustainability Programa u Antverpenu.

Električna energija s kopna omogućiće brodovima privezanima u luci da ugase svoje motore i povuku energiju iz električne mreže, smanjujući emisije NOx, CO2 i čestica.

– Već neko vreme su barže u području luke u mogućnosti da koriste električnu energiju s kopna. Naša sopstvena flota servisnih brodova koristi električnu energiju s kopna od početka ove godine – rekao je Jacques Vandermeiren, izvršni direktor Lučke uprave.

Međutim, objasnio je da još nema dovoljno objekata za prekookeanske brodove. Vandermeiren je dodao da uprava stoga vidi razvoj električne energije s kopna kao strateški prioritet sledećih nekoliko godina.

– Brodovi se sve više grade s mogućnošću spajanja na električnu energiju s kopna, ali njihova upotreba u lukama i dalje je vrlo ograničena. I dalje postoje operativna, tehnička i ekonomska pitanja koja želimo da raspravimo i rešimo putem ovog projekta i time omogućimo uspešnu realizaciju – rekao je Stephan Vanfraechem, direktor Alfaport-Voke, prenosi pomorac.net.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.