Maersk nastavlja obaranje rekorda – Rezultati poslednjeg kvartala nadmašili očekivanja

Poslednji kvartal 2021. godine, tokom kog je nastavljen rast visokih cena isporuka usled globalnih poremećaja u lancu snabdevanja, danska brodarska kompanija Maersk završila je sa boljim rezultatima nego što je prvobitno očekivano.

Brodski gigant je krajem prethodne nedelje saopštio da su rezultati u poslednjem tromesečju 2021. godine rezultat 80% viših prosečnih cena vozarina, u odnosu na uporedni period prethodne godine.

Ukupni prihodi u četvrtom kvartalu dostigli su 18,5 milijardi dolara i premašili prihod od 16,6 milijardi dolara u trećem kvartalu, koji je bio trinaesti kvartal zaredom u kom kompanija beleži napredak u zaradi!

Iz kompanije su saopštili da će za poslednja tri meseca u 2021. prijaviti osnovnu dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) od 8 miliona dolara, i osnovnu operativnu dobit (EBIT) od 6,8 milijardi dolara.

– Snažan rezultat u kvartalu odražava nastavak izuzetne tržišne situacije u okeanu uzrokovane globalnim poremećajima u lancima snabdevanja, koji su doveli do daljeg povećanja vozarina u kontejnerskom transportu – objavio je Maersk.

– Shodno tome, s obzirom na snažan učinak u četvrtom kvartalu 2021, preliminarne cifre za celu godinu za 2021. će premašiti naše prethodne smernice.

Objavu rezultata za 2021. kompanija je najavila za 9. februar, kada će prezentovati i ažurirane prognoze za prvi kvartal i celu 2022. godinu.

Generalni direktor Soren Skou rekao je investitorima u novembru 2021. kako očekuje da će se ovakvi tržišni uslovi nastaviti i u 2022. Tom prilikom posebno je ukazao i na nedostatak radne snage u glavnim lukama, uključujući i SAD i UK, kao i na nedostatak kamionskih kapaciteta za transport kontejnera, piše the maritime-executive.com.

Prognoze čelnika kompanije odraz su snage čitave industrije, koju predvode glavni prevoznici sa takođe dobrim izveštajima o finansijskim performansima. Analitičari londonske konsultantske kuće Drewry prognoziraju da će industrija prijaviti oko 190 milijardi dolara operativnog profita za 2021, kao i nastavak ovakve situacije i u 2022.