Slovenačke železnice počinju veliki razvoj na Balkanu – Osnovano preduzeće SŽ EP Logistika

Češki EP Holding saopštio je početkom nedelje da je ugovor o strateškom partnerstvu između preduzeća EP Logistics International (EPLI) i Slovenačkih železnica (SŽ) u fazi zatvaranja.

To znači da je u praksi zaživelo dugoočekivano zajedničko preduzeće koje će u regionu poslovati u sektoru teretnog transporta i logistike, navodi u zvaničnom saopštenju EP Holding.

Novoosnovano preduzeće SŽ EP Logistika obuhvata i SŽ Teretni prevoz i Feršped. U vlasničkoj strukturi Česi imaju 49% udela, a matična kompanija Slovenačke železnice preostalih 51%. Iznos češke investicije nije poznat, a nezvanično se procenjuje da je „teška“ oko 100 miliona evra.

Oba partnera imaju velika očekivanja od zajedničkog preduzeća SŽ EP Logistika d.o.o.

Ono će postati jedan od ključnih prevoznika teretnog transporta i logistike u regionu, koji obuhvata teritorije Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Austrije, Mađarske i Italije, dalje se ističe u saopštenju.

Iz ove kompanije poručuju da novo partnerstvo od samog početka znači i novo poglavlje u međunarodnom razvoju teretnog transporta i logistike dveju grupacija, kao i da su organi zajedničkog preduzeća, kao i organi SŽ-TP i Feršpeda „ojačani ne samo kapitalno, već i kadrovski, vrhunskim međunarodnim stručnjacima“.

Podsetimo, ranije je najavljivano da se od zajedničkog preduzeća očekuje da će imati dovoljno kapitala za preuzimanje strateških kompanija u inostranstvu, putem kojih će tada poslovati na drugim tržištima. Na taj će način proširiti svoju mrežu, a sa svežim kapitalom moći će da obnovi zastarela vozna sredstva, posebno na domaćoj mreži.

Očekuje se i da će novo preduzeće za pet godina udvostručiti dobit u odnosu na onu koju je tokom 2020. imao Teretni prevoz, kao i da će imati barem upola veće prihode.

Slovenske železnice su od 2017. godine pokušavale da pronađu odgovarajućeg strateškog partnera za svoj teretni sektor. EP Holding je jedina kompanija koja je predala obavezujuću ponudu. Preostale zainteresovane strane odvratila je činjenica da kontrolni udeo kompanije nije bio dostupan, pošto zakon obavezuje Slovenačke železnice da zadrže 50% i jedan udeo u svim svojim preduzećima, te tako država ostaje (indirektni) većinski vlasnik teretnog železničkog preduzeća.

Foto: slo-zeleznice.si