Više cene za prolazak kroz Suecki kanal od naredne godine

Posle vrlo burne godine u kojoj je Suecki kanal najpre pretrpeo blokadu teretnjaka Ever Given, a potom zabeležio i rekordan dnevni tranzit, Uprava Sueckog kanala odlučila je da poveća naknade za prolazak za 6%, počevši od februara iduće godine.

Kako piše pomorac.hr, iako beleži rekordne rezultate, kanal se tokom godine suočio sa sve snažnijom konkurencijom. Naime, tokom blokade ovog proleća, kompanije su poslale neke od svojih plovila oko Afrike, a istovremeno je Rusija snažno promovisala prednosti svoje severnomorske rute. Uz to, i Panamski kanal cilja na veći saobraćaj.

Iz uprave poručuju da su prilikom razmatranja povećanja stope pažljivo pratili i ispitali sve varijable vezane za tržište transporta, globalne ekonomske pokazatelje i globalno trgovinsko kretanje. Nova strategija je kreirana kako bi osigurali održavanje usluga na plovnom putu i radi očuvanja prednosti u odnosu na alternativne rute.

Povećanje naknade za prolazak kroz kanal odnosi se na sve vrste brodova, izuzev kruzera i LNG brodova, za koje će važiti iste naknade kao i u 2021. Na odstupanje su se odlučili jer je pomorska trgovina LNG-om tržište velike konkurentnosti, dok je brodovima za krstarenje neophodna podrška pri oporavku od posledica pandemije.

Odluka o podizanju tarifa doneta je nakon što je Suecki kanal postavio novi rekord u tranzitu tokom oktobra. Broj brodova je porastao za 14% u odnosu na lane – na ukupno 1. 847 tranzita. Neto tonaža je porasla za više od 11 procenata na 112,1 miliona tona, što je doprinelo povećanju prihoda od 12% na preko 551,1 miliona dolara, navodi maritime-executive.com.

Suecki kanal je zabeležio najveći dnevni tranzit ikada 29. septembra 2021. Tada je ukupno prošlo 87 plovila sa 4,8 miliona neto tona.

Uprava prognozira velike brojeve i u narednoj godini i dodaje da je spremna da upravlja saobraćajem. Takođe, nastavlja napore da unapredi svoje poslovanje i poboljša usluge kanala.