ZAGREB DEEP SEA: Za koncesiju stigle kineska i holandsko-hrvatska ponuda

Na međunarodni poziv Lučke uprave Rijeka za koncesiju, razvoj i upravljanje Zagreb Deep Sea kontejnerskim terminalom u riječkoj luci prispele su dve ponude, objavili su nakon otvaranja ponuda iz Lučke uprave Rijeka.

Ponudu je dostavila zajednica ponuđača koju čine kineske kompanije Ningbo Zhoushan Port Company Limited (sa 70% udela u konzorcijumu), Tianjin Port Overseas Holding Limited (20%) i China Road and Bridge Corporation (10%). Taj konzorcijum je ponudio stalni deo godišnje koncesione naknade od 2 miliona evra, uz obvezu završetka radova druge faze tokom pet godina.

Ponudu je dao i konzorcijum koji čine holandski APM Terminal BV (51% udela) i hrvatska kompanija Enna Logic (49%). Oni su ponudili stalni deo koncesione naknade od milion evra godišnje, uz obavezu završetka druge faze radova tokom 10 godina.

Sada sledi postupak evaluacije pristiglih ponuda i odluka o odabiru ekonomski najpovoljnije.

Ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković  podsetio je da je lani završen kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali, te da je Vlada Hrvatske, nakon što su osigurana sredstva za izgradnju saobraćajnice od Zagrebačke obale do gradske obilaznice (D 403), dala saglasnost Lučkoj upravi da krene u odabir koncesionara.

Početni iznos fiksne godišnje koncesione naknade bio je 300.000 evra, podsetio je Burković, ističući da su ponude veće 6 do 7 puta.

To pokazuje da smo napravili dobar posao za riječku luku, da je pozicioniramo uz rame svih severnojadranskih luka, rekao je hrvatski ministar.

Novi kontejnerski terminal Zagreb Deep Sea je najveći kapitalni projekt koji je realizovan u okviru Rijeka Gateway projekta obnove riječkog saobraćajnog pravca. Nalazi se na zapadnom delu riječkog lučkog bazena, dugačak je 400 metara, a konkurentnost mu povećava dubina mora od 20 metara.

Izvor: seebiz.eu