Nova Kia fabrika proizvodiće električne kombije i autonomne robote-dostavljače (FOTO)

Kia Corporation namerava da 2023. pokrene izgradnju nove visokotehnološke pametne fabrike električnih komercijalnih vozila, te da u drugoj polovini 2025. otpočne proizvodnju inovativnih modela.

Kako je saopšteno, proizvodni pogon biće smešten unutar Kia kompleksa u južnokorejskom gradu Hwaseong. U fabrici bi u prvoj fazi trebalo da se proizvodi oko 100.000 vozila godišnje, s mogućnošću povećanja na 150.000, u skladu s tržištim zahtevima.

– Ovaj namenski objekat za laka komercijalna vozila je jedan od glavnih stubova naše strategije Plan S, koji će omogućiti da Kia stekne vodeći položaj na svetskom tržištu u kategoriji održive mobilnosti – izjavio je Ho Sung Song, predsednik i generalni direktor Kia Corporation.

Planirano je da nova fabrika primeni najsavremenije procese automatizacije, u kombinaciji s naprednim tehnologijama koje smanjuju emisije ugljen-dioksida. U ovom pogonu primenjivaće se i ekološki prihvatljivo bojenje, te koristiti energetski štedljivi uređaji, koji dodatno minimiziraju uticaj na životnu sredinu. Kia je saopštila da će u ovom pogonu primeniti i pionirski E-FOREST proizvodni ekosistem, koji povezuje veštačku inteligenciju, robotske sisteme i informaciono-komunikacione tehnologije.

Foto: kianewscenter.com

U novoj fabrici Kia će prozvoditi laka komercijalna vozila srednje kategorije, zasnovana na platformi koja omogućava prilagođavanje dimenzija modela – u skladu sa zahtevima klijenata.

Kasnije je u planu da se portfolio proširi i na laka komercijalna vozila mikro dimenzija sa autonomnim upravljanjem, namenjena za prevoz sveže hrane, shuttle prevoze itd., dok bi u poslednjoj fazi Kia proizvodila i velika vozila koja se mogu koristiti kao mobilne kancelarije ili prodavnice.

Automobilska grupacija Hyundai Motor Group, koju čine Kia, Hyundai Motor Company i Genesis, namerava da do 2030. širom sveta proda 3,23 miliona električnih vozila godišnje čime bi ostvarila 12% tržišnog udela na globalnom tržištu električnih vozila. U prvom kvartalu 2022. Grupacija je prodala 76.801 električno vozilo, što je 73% više u odnosu na isti period prošle godine.

Izvor/foto: kianewscenter.com