Nastavljen rast teretnog železničkog prevoza u Hrvatskoj

Tokom prvog tromesečja 2020. železnicom je u Hrvatskoj prevezeno 7,8% više robe u odnosu na isti period protekle godine, saopštila je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne delatnosti (HAKOM). Osam novih teretnih železničkih prevoznika ostvarilo je 62% udela u prevezenoj robi, dok je ostatak udeo preduzeća HŽ Cargo, kao državnog železničkog prevoznika.

U prvom kvartalu ostvareno je 7,2% više voz-kilometara u odnosu na uporedni period u 2019. Udeo ostvarenih voz-kilometara u prevozu tereta, u ukupno ostvarenim voz-kilometrima, iznosi 32,4%. Najveći udeo voz-kilometara u prevozu tereta ima HŽ Cargo (54%), navodi se u izveštaju HAKOM-a.

Ukupan broj tonskih kilometara u prvom tromesečju 2020. veći je za 5% posto u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu su najveće povećanje od 28,7% imali novi teretni prevoznici, dok je HŽ Cargo zabeležio smanjenje ostvarenih tonskih kilometara za 11,6%. Novi teretni prevoznici učestvuju s 50,4% udela u tonskim kilometrima u prvom tromesečju, što je povećanje za 9,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi se u saopštenju HAKOM-a. 

Kako su se kretali rezultati teretnog železničkog prevoza u Hrvatskoj od 2013. do 2019. godine možete pogledati OVDE. 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.