Nelt najavljuje 10 mil EUR investicija – Veliki planovi za intermodalni terminal Dobanovci i lokaciju u Subotici

Globalni talas sve većeg okretanja intermodalnom transportu, koji je ove godine dodatno podstaknut ograničenjima na drumu i u vazduhu, uticao je i na rezultate i planove logističkih kompanija u Srbiji. Dok intermodalni terminal kompanije Nelt beleži rast značajno viši od planiranog, grupacija očekuje da će se takav trend nastaviti i u budućnosti i najavljuje nove investicije. Uz Dobanovce, koji su prvi privatni železničko-logistički terminal u Srbiji, u Nelt-u ističu i interesovanje za dalji razvoj lokacije u Subotici, te navode da razmatraju i druge lokacije u našoj zemlji.

Predstavljajući rezultate poslovanja u 2020, Nelt Grupa najavila je da su za 2021. planirana ulaganja viša od 10 miliona evra „pre svega u proširenje prvog privatnog Intermodalnog terminala u Dobanovcima, ali i u drugim ekološkim, tehnološkim i transportnim segmentima poslovanja svih kompanija u okviru Grupe“.

– Operacije na kontejnerskom terminalu rastu ove godine 40% u odnosu na 2019. To je značajnije nego što su bili i naši biznis planovi za  2020. – kaže za PlutonLogistics Miloš Jelić, generalni direktor Nelt Grupe.

– Zajedno sa kompanijom COSCO, kao i drugim partnerima u Srbiji, prepoznali smo da će se ovaj trend nastaviti i u idućim godinama, što je i razlog za najavljenu investiciju koja je već sada u toku. Reč je o širenju naših kapaciteta u Dobanovcima, odnosno proširenju površine koja će biti rezervisana za operacije, kao i o ulaganju u mašinski park koje će omogućiti da se one izvršavaju na vreme i na način na koji se to od nas očekuje.

U danima na kraju 2020, kako navodi, u Dobanovce stiže 6 do 7 kompletnih železničkih kompozicija iz luka Pirej, Rijeka i Kopar, dok se u idućoj godini očekuje značajno povećanje u naturalnim pokazateljima – preko 30% u broju kompozicija, odnosno broju kontejnera, koji sa Dalekog istoka dolaze ka Srbiji.

Planovi u Subotici 

U odgovoru na pitanje portala PlutonLogistics, Jelić se osvrnuo i na celokupan razvoj intermodalnog segmenta u našoj zemlji i činjenicu da proteklih meseci jača konkurencija u ovoj oblasti, budući da je nedavno počela izgradnja velikog intermodalnog terminala u Batajnici, te da se pojačavaju još neke lokacije, gde druge kompanije grade svoje komplekse.

Miloš Jelić

– To je prirodna transformacija i tranzicija svih logističkih operacija ka nečemu što je moderno i što se već primenjuje kako u Evropi, tako i u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini. Intermodalni transport dobija sve veći zamah. Kao što je rečeno pre nekoliko dana, kada su počeli radovi u Batajnici, Beč ima nekoliko takvih terminala. Beograd, sa svojim razvojem i industrijom, sigurno će imati sve veće i veće potrebe. Smatram da imamo sve mogućnost da zadržimo tržišni udeo u tom domenu, kao i da ćemo ga sigurno širiti.

Izvesno je da će Nelt sledeće godine nastojati i da proširi svoje kapacitete u Subotici, na lokaciji Javnih skladišta, budući da, kako je naveo Jelić, tamo postoje svi relevantni kapaciteti – od železničke konekcije preko skladišnih prostora različitih ambijenata i režima, kao i zaposleni sa velikim iskustvom.

Subotica je za nas interesantna za intermodalni transport, kao i neke druge lokacije, koje takođe razmatramo. Recimo Niš, pre svega zbog planiranog koridora koji bi išao ka Kosovu, Albaniji i luci Drač, navodi.

Rezultati

Nelt Grupa, jedan od lidera u oblasti distribucije i logistike, obuhvata 15 kompanija na 11 tržišta Jugoistočne Evrope i Afrike, a zapošljava 4.000 ljudi. U 2020. godini, na nivou holdinga, ostvaren je konsolidovani prihod u iznosu od 940 miliona evra. U oblasti distribucije/logistike, zabeležen je neto prihod od oko 925 miliona evra, što je slično rezultatu u 2019. Profitabilnost u ovom segmentu takođe na nivou koji je približan lanjskom, rečeno je.

– Godina koju ispraćamo je bila godina požrtvovanosti svih u Neltu. Naš lanac snabdevanja je neprekidno funkcionisao na svim tržištima na kojima poslujemo i time omogućio nesmetanu nabavku ključnih proizvoda svim potrošačima. Zakoračili smo značajnije u proces digitalizacije, omogućili veću efikasnost poslovnih procesa i nastavili sa investicijama. Bazirana na kompanijskim vrednostima, transformacija biznisa se nastavlja u želji da obezbedimo dugoročnu perspektivu poslovanja Nelta i naših poslovnih partnera – rekao je generalni direktor Miloš Jelić na predstavljanju poslovnih rezultata.

Tokom godine obeležene pandemijom korona virusa, Nelt je obezbedio sve raspoložive mere zaštite i edukacije zaposlenih, vodeći pre svega računa o njihovom zdravlju, ali i o neophodnosti kontinuiteta poslovanja. Kompanija Nelt pokazala je partnerski odnos prema zajednici donacijom zdravstvenim sistemima u regionu u iznosu od preko 350.000 evra.

U 2020. učinjeni su i značajni koraci na polju digitalizacije u distribuciji. Kreirana je i lansirana mobilna aplikacicija Nelt Market, na tržištu Srbije. U saradnji sa principalom Philip Morris International (PMI) pokrenut je globalni pionirski projekat u oblasti digitalne trgovine duvanskim proizvodima ka maloprodaji.

Kada je reč o drugim delovima Nelt sistema, kompanija Neoplanta ostvarila je nabolje rezultate u istoriji poslovanja. Baby fod factory (Fabrika dečije hrane) ispunila je ciljeve sa ostvarenim učešćem na tržištu u kategoriji od preko 20%. Nelt je u saradnji sa BFF inicirao i sproveo dva dodatna projekta: akviziciju brenda hrane za bebe Bebi, čija će se proizvodnja nastaviti u Beogradu a distribucija u Rusiji, dok je osim toga, kreiran i revolucionaran proizvod zdrave hrane pod nazivom Nutrino LAB, koji se odnedavno može naći u radnjama širom Beograda.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.