Preduzeće SRBIJA KARGO u 2019. prevezlo 10,5 miliona tona robe

U ovom teškom vremenu, još jednom se pokazalo koliki je značaj železničkog prevoza tereta za privredu i industriju, pre svega u pogledu količine i brzine, rekao je generalni direktor kompanije Srbija kargo Dušan Garibović gostujući u emisiji „Infogradnja“.

Garibović je, u emisiji RTV Pančevo u petak (27. marta 2020. godine) govorio o rezultatima i najvažnijim događajima tokom prethodne godine, investicionim planovima, kao i o poslovanju tokom vanrednog stanja i epidemije korona virusa.

– Nastojimo da uradimo dobar posao i u vreme pošasti koja nas je snašla – rekao je direktor Srbija karga.

– Naša kompanija zapošljava 2.306 ljudi, od toga čak 1.616 njih ima potrebu da se kreće za vreme zabrane kretanja. To samo pokazuje da ogromna većina zaposlenih 24 sata dnevno pokriva osnovnu delatnost Srbija karga. Najdublje sam zahvalan svima koji rade u ovom režimu – svim vozovođama, mašinovođama, manevristima, pregledačima kola itd. Takođe, ne mogu da ne pomenem i sve one koji rade u korporativnim službama, zaposlene koji rade od kuće, poslovodstvo…

Direktor Srbija karga je pohvalio solidarnost svih zaposlenih, domaćih i ino partnera, kao i reprezentativnih sindikata koji su uz pomoć male privrede obezbedili donacije maski i dezinfekcionih sredstava. Sve je na visokom nivou, istakao je.

Kompanija Srbija kargo tokom 2019. prevezla je 10,5 miliona tona robe, od čega je oko 7,5 miliona tona u međunarodnom saobraćaju. Reč je o nešto više od 36.000 teretnih vozova – oko 14.000 u međunarodnom i oko 22.000 u unutrašnjem saobraćaju, rekao je generalni direktor.

Zadovoljni su, jer su, kako kaže, tokom cele 2019. radili u otežanim uslovima. Imajući u vidu da su proteklu godinu obeležili veliki i značajni infrastrukturni radovi na železnici, koji su za Srbija kargo značili obavezu korišćenja alternativnih pravaca, koji nisu ni najpodesniji ni najjeftiniji, ovo je dobar rezultat, dodao je Garibović, podsetivši da uz Srbija kargo u našoj zemlji posluje još sedam domaćih i stranih operatera.

Govoreći o pozitivnim pokazateljima u 2019, on je istakao i da je kompanija uspela da opsluži sve ono što su zahtevali veliki sistemi, poput Železare, NIS-a, Zidjin Bor, EMS, Elixir Prahovo, Petrohemija… To je bitno uticalo na BDP srbije. Dobar pokazatelj je i to što je preduzeće Srbija kargo u 2019. zadržalo sve značajne korisnike prevoza, dodao je.

Nove lokomotive – zalog za budućnost 

Nove Siemens Vectron lokomotive koje su prošle godine kupljene uz pomoć države, predstavljaju zalog za budućnost.

Pošto nove lokomotive imaju homologaciju za sve susedne zemlje i skoro sve zemlje Evrope, one će moći da obavljaju prevoz iz van naših granica. Trenutna dešavanja su, nažalost, usporila pregovore sa ino partnerima, ali kada se sve ovo završi, mi ćemo nastaviti tamo gde smo stali. Želimo da naše lokomotive ne budu konkurentne samo u Srbiji, već i unostranstvu, rekao je Garibović.

Osim nabavke Vectron lokomotiva, u Srbija kargu se nadaju da će u narednim godinama, uz pomoć države, pojačati svoj vozni park i dizel lokomotivama i manevarkama.

Tokom prethodnog perioda, iz sopstvenih sredstava popravili smo ukupno 1.000 vagona. Imali smo 400 u zakupu, a sada samo 40, pa smo i na taj način smanjili troškove. Imamo i šestogodišnji plan o investicionim opravkama vagona i lokomotiva, negde će nam trebati pomoć, negde ćemo to uraditi sami, rekao je direktor Srbija karga.

Kada se završi investicioni ciklus na železnici i realizuju svi veliki projekti koje je država započela, povećaće se i brzina, a skratiti vreme u železničkom transportu. Svakako, povećaće se i bezbednost, što će doneti benefit za sve učesnike u prevozu. U međuvremenu, mi taj period želimo da iskoristimo da, kao preduzeće koje se bavi prevozom robe, radimo na novom načinu organizovanja rada, reorganizaciji itd, rekao je Garibović u emisiji „Infogradnja“.