Brod Ane Maersk sa pogonom na metanol dočekan u Maroku (FOTO)

Prvi veliki svetski kontejnerski brod sa pogonom na metanol, Ane Maersk, pristao je u luci Tanger Med u Maroku. “Zeleni brod” dočekan je “vodenim pozdravom”, a njegovom plovidbom je pokrenuta značajna prekretnica u energetskom smislu.

Brod od 16.592 TEU-a, u vlasništvu danskog brodskog giganta Maersk, plovi od luke Kolombo do luke Feikstou, zatim do Hamburga, Antverpena, Londona, francuskog Lavra i natrag u Aziju, piše portal Offshore Energy.

– Naš brod je prošlog meseca ušao na rutu AE7 koja povezuje Aziju i Evropu, i vodeći je u novoj seriji velikih kontejnerskih brodova sa pogonom na metanol. Nastavljamo marljivo da radimo na pronalaženju rešenja za snabdevanje i skladištenje za našu flotu sa metanolom – navodi kompanija na svom Linkedin nalogu.

Ane Maersk je kršten u južnokorejskom brodogradilištu HD Hyundai Heavy Industries u Ulsanu u januaru ove godine.

Ime je dobio po Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, predsednici fondacije A.P. Moller i A.P. Moller Holdinga. Ona je inače najmlađa ćerka Arnolda Mærska Mc-Kinneyja Møllera, danskog pomorskog magnata. Kontejnerski brod dug 350 metara jedan je od 18 velikih brodova sa pogonom na metanol  kompanije Maersk koji će biti isporučeni između 2024. i 2025. godine. To je drugi kontejnerski brod na svetu na metanolprvi je Laura Maersk, ističe Offshore Energy.