Železnički transport šećerne repe: zahtevan posao koji se pažljivo planira

Aktivnosti železničke kargo grupacije OBB Rail Cargo Group (RCG) u poljoprivrednom sektoru do kraja januara biće u potpunosi fokusirane na šećernu repu – natovareni vozovi svakodnevno će putovati kako bi opslužili šećerane kompanije AGRANA.

Kompanija AGRANA jedan je od vodećih dobavljača šećera u Centralnoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi, a proizvode ga u ukupno devet objekata u Austriji, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Rumuniji i Bosni i Hercegovini. U njima prerađuju šećernu repu od uzgajivača po ugovoru, kao i sirovi šećer iz celog sveta. Takođe, AGRANA plasira proizvode od šećera i skroba i u Bugarskoj.

Rail Cargo Group njihov je dugogodišnji partner u Austriji i Mađarskoj.

U Austriji, RCG repu transportuje do šećerana u Tulnu i Leopoldsdorfu u Donjoj Austriji. 

Prevoz šećerne repe od njive do fabrike u kojoj se prerađuje je zahtevan posao, koji se pažljivo planira, jer sve treba da se uradi u kratkom roku – lokomotive, vagoni, osoblje moraju biti organizovani i spremni na pravom mestu u pravo vreme. Iz RCG-a kažu da se u skladu sa klimatskom prihvatljivom, održivom strategijom, AGRANA još jednom oslanja na njihovo veliko iskustvo i u tekućoj kampanji za šećernu repu.

Na skoro 36 sabirnih mesta u Donjoj Austriji, Gornjoj Austriji, Burgenlandu, Štajerskoj i Koruškoj, šećerna repa se sakuplja i utovaruje u vozove. Svakog dana, do 13 vozova – bilo u jednom vagonu ili u jediničnom vozu – preveze teret do 1.400 neto tona do fabrika u kojima se prerađuje.

Ukupno, ovo iznosi oko 2,6 miliona tona konvencionalne šećerne repe i 40.000 tona organske šećerne repe, koje se uzgajaju na više od 36.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Više od polovine ovih transporta šećerne repe sprovodi RCG. Procenjuje se da će do kraja januara biti pređeno 365.000 voznih kilometara – udaljenost koja bi mogla da obiđe ekvator skoro deset puta.

Prevoz šećerne repe počela je i mađarska podružnica RCG. Do kraja januara 2024. oni će svakodnevno upravljati sa četiri voza i preći više od 150.000 kilometara tokom kampanje. Počevši sa otprilike 40 otpremnih punktova, očekuje se da će RCG u narednim mesecima transportovati između 450.000 i 470.000 tona u šećeranu Magyar Cukor Zrt., navodi se u saopštenju Rail Cargo Group.

Foto: presse-oebb.at

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.