Kad šimpanze putuju avionom – Transport divljih životinja izazov za logističare (VIDEO)

Četiri spasene šimpanze iz Gvineje Bisao dobile su prošlog meseca novi dom u Liberiji.

Njihov dolazak na odredište bio je kompleksan logistički zadatak, kome je prethodilo višemesečno planiranje. Za realizaciju bila je zadužena kompanija DHL Exress SSA, koja se u ovoj misiji udružila sa organizacijom Liberia Chimpanzee Rescue & Protection (LCRP). Uz dugogodišnju DHL-ovu ekspertizu u transportu divljih životinja, sve četiri spašene šimpanze preseljene su bezbedno u svoj novi dom početkom prošlog meseca, baš na vreme da se proslavi Svetski dan šimpanzi 14. jula, navode logističari.

Zapadnoafričke šimpanze su izumrle u tri, a uskoro ih neće biti u pet od jedanaest matičnih zemalja. Ovo je prvi put da su uspešno preseljene unutar svog matičnog regiona, što je od vitalnog značaja za očuvanje njihove jedinstvene kulture i karakteristika.

– Ponosni smo što smo podržali Liberijski centar u njihovoj misiji da četiri spašene šimpanze dobiju novi dom. Sa dugogodišnjim iskustvom u transportu divljih životinja, stekli smo dragoceno znanje u obezbeđivanju specifičnih potreba „posebnog tereta“. Svaki transport divljih životinja koju preuzimamo, ima svoje jedinstvene zahteve. Zbog toga se uvek povezujemo sa stručnjacima i specijalistima kako bismo garantovali da životinje stignu bezbedne i u dobrom zdravstvenom stanju na predviđena odredišta – navode iz kompanije DHL Express.

Četiri šimpanze su transportovane u ATR72 LCD (Large Cargo Door) dizajniranom za velike pošiljke tereta, što omogućava minimalan uticaj na utovar i istovar životinja tokom transporta.

Avion je takođe modifikovan da obezbedi tretman prve klase tokom leta od 2 sata i 20 minuta od međunarodnog aerodroma Osvaldo Vieira u Gvineji Bisao do međunarodnog aerodroma Daniel Oduber Kuiros u Liberiji. Da bi im bezbednost bila dodatno osigurana šimpanze je pratio veterinar Džim Dezmond.

Pogledajte video o ovoj neverovatnoj misiji, detalje o tome kako je organizovan transport životinja i kako je izgledala briga o njima tokom putovanja!