Evropska komisija podržala odlaganje za smart tahnografe 2. generacije

Nakon više apela predstavnika evropske transportne industrije, i Evropska komisija je podržala ideju o grejs periodu za obavezu ugradnje smart tahografa druge generacije (SMT2) u prvi put registrovane kamione i autobuse, saopštila je u sredu Međunarodna unija drumskih transportera. To izuzeće praktično znači da će do kraja godine pomenuta vozila moći da budu registrovana i sa pametnim tahografima prve generacije, uz obavezu operatera da ih naknadno zameni novim uređajima.

Prema ranije definisanim datumima, podsetimo, za sve nove kamione kategorije N2 (preko 3,5t) i N3 (preko 16t) i sve nove autobuse kategorije M2 i M3, koji se koriste u međunarodnom saobraćaju, prvi put registrovane – od 21. avgusta 2023. godine, starovala je obaveza posedovanja pametnih tahografa druge generacije. Predstavnici industrije apelovali su i pre tog datuma, a i nakon njega, da će ovo zakočiti obnovu flota budući da dostupnih SMT2 uređaja zapravo nema dovoljno na tržištu. Njihove molbe sada je uvažila i Evropska komisija.

Kako se navodi u saopštenju IRU, države članice mogu dati operaterima rok do 18. avgusta 2025. da naknadno ugrade SMT2 uređaje i u teška vozila prvi put registrovana između 21. avgusta 2023. i 31. decembra 2023. godine. Ovaj datum je usklađen sa rokom za naknadnu ugradnju u vozila koja nisu opremljena SMT2 uređajima, a koja se bave međunarodnim transportom.

Direktorka IRU za odnose sa EU Raluca ​​Marian istakla zadovoljstvo time što je Evropska komisija saslušala IRU i države članice.

Trenutno jednostavno nema dovoljno dostupnih smart tahografa druge generacije. Bez ovog grejs perioda, desetine hiljada novih kamiona i autobusa bi se zaglavilo u skladištima i na parkinzima širom EU, rekla je Marian.

Nekoliko država članica je već jednostrano odlučilo da obezbedi grejs period. Ipak, srećni smo što vidimo da je Komisija intenzivirala napore i pokazala liderstvo predlažući koordiniran i usklađen pristup. Ukoliko bi se obustavila isporuka najsavremenijih teretnih vozila opremljenih smart tahografima prve generacije (SMT1), to bi sprečilo transportnu industriju da se orijentiše na ekološki prihvatljivija vozila i ugrozilo evropske ciljeve smanjenja CO2 – dodala je.

Novi SMT2 uređaji dolaze sa mnoštvom prednosti. U poređenju sa 1. generacijom pametnog tahografa, SMT2 uključuje dodatne funkcije kao što su automatska registracija prelaska granice i mogućnost da operateri preuzimaju podatke na daljinu.

SMT2 je ključno sredstvo za praćenje usklađenosti sa pravilima EU za vožnju i vreme odmora, kao i sa pravilima kabotaže, pa čak i za upućivanje vozača, smatra IRU.

– Pozivamo Evropsku komisiju da uspostavi sistem za praćenje procesa naknadnog opremanja. IRU će takođe uspostaviti sopstveni sistem praćenja kako bi mogao da reaguje na vreme ako proces naknadnog opremanja kasni u planiranom roku – zaključila je Marian.

  • PROČITAJTE I: 

Smart tahografi 2. generacije – Šta nove obaveze u međunarodnom transportu znače za srpske prevoznike?