Poljska saobraćajna inspekcija danas i NA SRPSKIM putevima (FOTO)

Poljska drumska saobraćajna inspekcija (Inspekcja Transportu Drogowego), Ambasada Poljske u Srbiji i Transportna zajednica organizuju trodnevnu obuku iz oblasti drumskog saobraćaja. Obuka je počela juče, a danas je u okviru tog događaja organizovana i kontrola saobraćaja u Vrčinu, saopštila je Transportna zajednica (Transport Community) .

Trodnevna obuka, tokom koje je predviđeno da poljski inspektori drumskog saobraćaja podele svoja znanja i iskustva, pre svega je namenjena profesionalcima u drumskom saobraćaju iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Ovakvi pregledi nam omogućavaju da identifikujemo i isključimo iz saobraćaja vozila koja su u kvaru, kao i da otkrijemo vozače i operatere koji ne poseduju odgovarajuće kvalifikacije i dokumenta. Da bi ovaj sistem funkcionisao, potrebni su nam dobro obučeni inspektori i temeljne provere vozila, izjavio je Matej Zakonjšek, direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice.

– Sve ovo se radi sa jasnim ciljem – pravilno obavljene inspekcije spasavaju živote – izjavio je Matej Zakonjšek, direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice.

Pored saobraćajnih inspektora iz regije, sa saobraćajnim politikama i propisima Evropske unije upoznali su se i učesnici iz ministarstava nadležnih za saobraćaj, unutrašnje poslove, policije, nadležnih za puteve i odeljenja za drumski saobraćaj.

– Potreban nam je holistički pristup bezbednosti na putevima, poboljšanja u dizajnu puteva i vozila i bolji zakoni i njihova primena. Poljski inspekcijski tim koji učestvuje u današnjoj praktičnoj demonstraciji pružio je neprocenjivu obuku o zakonodavstvu EU i želeo bih da im se zahvalim na saradnji. Hajde da se sada fokusiramo na sprovođenje zakona o kontrolama na putu, uključujući i socijalno zakonodavstvo. Moramo da pokažemo nultu toleranciju prema pogrešnim inspekcijskim procedurama, kako bismo naše puteve učinili bezbednijim i spasili živote – poručio je Zakonjšek.

Izvor/foto: Transportna zajednica