PROTIV obaveznog povratka kamiona – Udruženja ponovo traže izmene Paketa MOBILNOSTI

Udruženja prevoznika iz Bugarske, Mađarske, Litvanije, Poljske i Rumunije obratila su se zajedničkom izjavom evropskom komesaru za saobraćaj i zatražila „hitno ukidanje obaveznog povratka kamiona u matičnu zemlju svakih 8 nedelja“.

Još tokom februara, Evropska unija najavila je da će ući u razgovore sa državama članicama, Evropskim parlamentom i „svim zainteresovanim stranama“, nakon što su studije pokazale da će Paket za mobilnost verovatno značajno uticati na povećanje emisije CO2.

Ova vest je naročito negativno primljena u udruženjima drumskih prevoznika u Danskoj i Holandiji, koja se oštro protive bilo kakvim promenama sadašnjih odredbi Paketa za mobilnost. Najavljene promene su, pak, pohvalile zemlje poput Belgije i Malte, zahvaljujući kojima bi pravila o povratku kamiona u matičnu zemlju svakih 8 nedelja, mogla da završe „na otpadu“.

Inicijativi su se sada pridružila bugarska, mađarska, litvanska, poljska i rumunska transportna udruženja.

U zajedničkoj izjavi, udruženja prevoznika iz pomenutih zemalja navode da trenutni Paket za mobilnost „krši slobodu pružanja usluga i slobodu poslovanja“.

– Insistiranje na obaveznom povratku kamiona smatramo neopravdanim i diskriminatornim. Nova obaveza neće ni na koji način doprineti socijalnoj jednakosti, dok istovremeno – kao način ograničavanja tržišta – krši slobodu pružanja usluga i slobodu poslovanja. Osim toga, ona je i u suprotnosti sa naporima za zaštitu životne sredine, poput onih za smanjenje broja praznih vožnji – navodi se u izjavi, prenosi trans.info 

Budite informisani

Pratite naš sajt, sekciju DRUMSKI TRANSPORT kako biste bili u toku sa novostima iz vaše oblasti poslovanja. Najlakše je i najefikasnije da se priključite našoj VIBER ZAJEDNICI.