Saobraćajni fakultet Beograd pomaže unapređenje bezbednosti saobraćaja u Crnoj Gori

Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu i Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore u narednom periodu zajednički će raditi na projektima iz oblasti saobraćaja, transporta i logistike.

Memorandum o saradnji potpisali su prošle sedmice ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić i dekan Saobraćajnog fakulteta profesor dr. Nebojša Bojović.

Razmena iskustava i korišćenje ekspertskih znanja biće usmereni na izradu planova razvoja infrastrukture i servisa iz oblasti saobraćaja, transporta i logistike, usklađivanje zakonskog okvira i harmonizaciju standarda, preporuka i pravilnika u oblasti saobraćaja, transporta i logistike sa Evropskom unijom (EU), kao i razmenu i zajedničko izdavanje naučnih i stručnih publikacija.

Kako piše biznis.rs, memorandum će, konkretno, svoje puno dejstvo pokazati nakon što bude završen proces osnivanja crnogorskog Nacionalnog tela za bezbednost saobraćaja (NTBS), čiji je cilj da – sledeći UN i praksu razvijenih zemalja, uspostavi kvalitetan sistem upravljanja bezbednošću saobraćaja, a na osnovu odluke Vlade Crne Gore iz juna ove godine.

Konačni cilj, kako se navodi, jeste povećanje stepena bezbednosti saobraćaja na putevima Crne Gore.

Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu vodeći je fakultet u Srbiji po učešću u velikim međunarodnim projektima poput onih koje finansira Evropska unija ali i bilateralnim projektima u regionu, ističe Vlada Crne Gore u saopštenju.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.