ANALIZA: Tržište LOGISTIČKIH i industrijskih nekretina u Beogradu u 2021.

Nakon što je sektor industrijskih nekretnina tokom cele 2020. bio najmanje pogođeni segment komercijalnih nepokretnosti u Srbiji, razvoj je je nastavljen i u prvom kvartalu ove godine, pokazuje analiza konsultantske kuće CBRE Belgrade Industrial Market Snapshot Q1 2021.

Građevinska aktivnost ostala je stabilna, sa najviše dešavanja u glavnom gradu i širem području glavnog grada.

Nakon završetaka nekoliko značajnih novih logističkih projekata (faza I CTP Sever, distributivni centar Delhaize) na samom početku 2021, prvi kvartal ostao je stabilan i tokom ovog perioda nije bilo novih otvaranja projekata.

Međutim, objekti namenjeni lakoj industriji i dalje se razvijaju širom zemlje. Tokom posmatranog perioda, najveći realizovani projekat bilo je otvaranje Continental fabrike u Novom Sadu. U pitanju je prvi deo nove investicije od 140 miliona evra, koju nemački proizvođač automobilske elektronike planira u Srbiji.

Ovo otvaranje pratilo je i nekoliko drugih manjih ulaganja širom zemlje.

Očekivano, Grad Beograd sa okolinom i dalje ostaje region sa najboljom infrastrukturnom opremljenošću i predstavlja glavno logističko čvorište u zemlji. CTP, Konstruktor i IPB nastavljaju da ulažu u razvoj novih objekata u glavnoj industrijskoj zoni, navodi se u analizi. Tokom prvog kvartala 2021. u Lapovu je najavljen razvoj Lidl logističkog centra, jednog od najvećih u regionu (a čija izgradnja je, podsetimo, potom i otpočela u maju 2021).

Cene zakupa i prinosi, kada je reč o distributivnim skladišnim objektima u Beogradu i širem području Beograda, ostaju na nepromenjenom nivou u odnosu na kraj 2020: prime rents 4,25 evra po kvadratnom metru; osnovni prinos 9,25%, navodi se u analizi konsultantske kuće CBRE.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.