Nove tehnologije: kako egzoskeleti pomažu radnicima u skladištu?

Zanimljiv primer upotrebe novih tehnologija u skladištu stiže ovih dana iz kompanije ID Logistics. Međunarodna logistička i transportna grupacija sa sedištem u Francuskoj, koja ima preko 20 godina iskustva u upravljanju lancem snabdevanja, po prvi put će uvesti egzoskelete u svoja skladišta.

Strategija uvođenja ove nove tehnologije razvijena je nakon detaljne studije sprovedene na dve lokacije ID Logistics. Testiranje je počelo u julu 2023. i trajalo je pet meseci, a studija je sprovedena u saradnji sa ekspertima EXHOS. EXHOS je sistem koji se bavi unapređenjem uslova rada, a njihov je cilj da pruže precizna rešenja prilagođena delatnosti, uslovima rada i individualnim potrebama zaposlenih na svakoj poziciji.

ID Logistics proučavao je prednosti novih uređaja za fizičku pomoć, kako bi razvio efikasnu strategiju za njihovu integraciju u skladišta. Rezultati ispitivanja pokazali su da upotreba egzoskeleta može pružiti opipljive prednosti kada je prilagođena specifičnim potrebama zaposlenih i aktivnostima u skladištu, kao što je nošenje tereta ili rad u savijenom položaju.

Iako je tehnologija obećavala za određene zadatke, kao što su hvatanje paketa, paletizacija i utovar, otkriveno je da široko rasprostranjena primena ima ograničenja, koja su nadmašila prednosti. Kao odgovor na ove rezultate, ID Logistics se odlučio za prilagođeni pristup upotrebi egzoskeleta, fokusirajući se na individualne potrebe zaposlenih i jedinstvene zahteve svake pozicije.

Na primer, kompanija razmatra porudžbine egzoskeleta pre svega za zaposlene koji imaju bol u donjem delu leđa ili lumbalnu neuralgiju.

– Ovaj inovativni pristup naglašava našu posvećenost poboljšanju radnog okruženja i davanju prioriteta dobrobiti naših zaposlenih – poručili su iz kompanije.

Zdravlje i bezbednost ostaju glavni prioritet za ID Logistics, pri čemu kompanija nastoji da učestalost i ozbiljnost nesreća na radom mestu do 2027. smanji za 40%, u poređenju sa nivoom iz 2018. godine. 

Da bi postigao ovaj cilj, ID Logistics koristi različite alate i tehnologije, uključujući robote i veštačku inteligenciju, dok sprovodi revizije poslovanja na otprilike dvadeset lokacija godišnje, od 2019.

– Partnerstvo ID Logistics-a i EXHOS-a u proteklih pet godina omogućilo nam je da primenimo inovativne i konkretne akcije, čiji je cilj poboljšanje uslova rada – rekla je Alicia Guillot, predsednica EKSHOS grupe.

Eric Hemar, predsednik ID Logistics Grupe, izjavio je da upotreba egzoskeleta može značajno da unapredi dobrobit zaposlenih u specifičnim okruženjima, ali da njihova široka upotreba ne pruža čudesno rešenje za smanjenje napora. On je najavio da će kompanija nastaviti kontinuirano da traži alate i tehnologije za poboljšanje zdravlja i bezbednosti zaposlenih, što je jedan od prioriteta ID Logistics-a.

Izvor/foto: ID Logistics