VGP planira u Nišu, UDI u Šimanovcima – Srbiju očekuje veliki broj novih logističkih centara

Treći kvartal 2023. godine ostao je stabilan, bez novih završetaka logističkih kompleksa ili povećanja prosečnih cena zakupa. Međutim, očekuje se da će predstojeći period doneti veliki priliv novih projekata na srpsko tržište, pokazuje najnoviji izveštaj konsultantske kuće CBRE o kretanjima u oblasti industrijskih nekretnina (Belgrade Industrial Figures Q3 2023).

Analitičari su se osvrnuli na pokazatelje ekonomskih kretanja u našoj zemlji. Inflacija u Srbiji beleži dalji pad, te je u trećem kvartalu 2023. iznosila 11,5%, ali je i dalje na visokom nivou. Godišnji rast BDP-a u drugom kvartalu ove godine iznosio je 1,7%, dok je industrijska proizvodnja porasla 5,8%. Sve to ukazuje da se privreda Srbije i njen industrijski segment i dalje održavaju, uprkos pomalo sumornoj prognozi usled globalnih geopolitičkih previranja i ekonomske nestabilnosti. Međutim, dugoročni efekti ovih poremećaja tek treba da budu analizirani.

Treći kvartal godine nije obeležio nijedan značajniji završetak logističkih kompleksa, iako sektor i dalje ostaje izuzetno aktivan, te je u izgradnji i u planu veliki broj projekata. Kao jedinu značajnu isporuku u prethodnom kvartalu, analitičari navode proizvodni objekat od 35.000 m2 investitora Hisense Europe u Valjevu.

Očekuje se da će naredni meseci biti obeleženi velikim brojem novozavršenih objekata. Najaktivniji developer u zemlji i dalje ostaje kompanija CTP, sa velikim brojem projekata čija je izgradnja počela i onih koji su u planu.

Među ostalim značajnijim logističkim kompleksima u izgradnji,  izdvajaju se prva faza VGP Park One u Dobanovcima, Milšped logistički centar u Krnješevcima, kao i druga faza Lidl distributivnog centra u Lapovu. Još jedan objekat u izgradnji je i distributivno skladište Ingsoft 2009 u Šapcu, koje će se prostirati na preko 23.000 m2.

Kada je reč o planiranim logističkim kompleksima, u prethodna tri meseca nije bilo novih najava. Dakle, značajni projekti u fazi planiranja u Beogradu i širem području Beograda su 6 objekata u okviru dve faze E70 Logistics Park Belgrade koji će obuhvatiti ukupno 93.000 m2, zatim tri hale u okviru BESICO Belgrade North (ukupno 59.000m2), kao i tri objekata u okviru UDI logističkog kompleksa u Šimanovcima (59.000 m2). Ukoliko posmatramo sekundarne gradove, analitičari izdvajaju VGP industrijski park u Nišu (preko 60.000 m2).

Značajan pokretač potražnje u prethodnom periodu bile su logističke kompanije, koje su prepoznale tržišni potencijal Srbije. Osim toga, još jedan istaknuti sektor koji u poslednje vreme utiče na potražnju je elektronika, a snažan je i sektor maloprodaje odeće. Kada je reč o e-trgovini, ona će i dalje uticati na potražnju skladišnih kapaciteta.

Visina zakupnina je zadržala stabilnost nakon povećanja na početku godine, te prime rents sada iznose 4,75 EUR/m2/mesečno. Uprkos neizvesnoj ekonomskoj situaciji, rastućim operativnim troškovima, kao i velikoj ponudi koja se očekuje u narednom periodu, dalji porast cena je malo verovatan, navodi se u analizi Belgrade Industrial Figures Q3 2023 kompanije CBRE.

Ključni brojevi za treći kvartal 2023

  • Prime rents – 4,75 EUR/m2/mesečno
  • Prime yield 8,5%
  • Ukupni kapaciteti distributivnih skladišta: 1,136 miliona m2 (Beograd i šire područje Beograda)
  • U izgradnji: preko 300.000 m2 (Beograd i šire područje Beograda)