Novi železnički red vožnje od 11. decembra – Više trasa u teretnom saobraćaju

Novi železnički red vožnje na prugama Infrastrukture železnice Srbije stupiće na snagu 11. decembra ove godine i važiće do 9. decembra 2023. godine.

– Broj planiranih trasa od 2.818 za sedamnaest operatera u teretnom železničkom saobraćaju veći je za 509 nego u sadašnjem redu vožnje. Кonstruktori reda vožnje u teretnom saobraćaju iscrtali su 500 trasa za međunarodne vozove, 1.157 u unutrašnjem saobraćaju i 1.161 trasa za lokomotivske vozove – saopštila je Infrastruktura.

Od pomenutih 17, samo jedan operater u robnom železničkom saobraćaju je državni (Srbija Kargo), stoji u saopštenju.

I novi železnički red vožnje obeležiće veliki infrastrukturni radovi na realizaciji projekata rekonstrukcije i modernizacije železnice. Pored ostalog, i naredne godine nastaviće se radovi na izgradnji brze pruge Novi Sad-Subotica, kao i na modernizaciji pruge Niš-Brestovac, a planira se i početak radova između Beograda i Niša.

Saobraćaj putničkih i teretnih vozova biće prilagođen raspoloživim materijalno-tehničkim kapacitetima i utvrđenim smernicama za organizaciju saobraćaja vozova, sa ciljem da se u uslovima velikih infrastrukturnih radova očuvaju postojeći obim i kvalitet prevozne usluge, navodi se.

Podsećaju i da je prošlogodišnji red vožnje startovao sa 45 kilometara pruga na kojima vozovi mogu da saobraćaju brzinom od preko 100 kilometara na sat, „Infrastruktura železnice Srbije u novi red vožnje sada ulazi sa 202 kilometra pruga za brzine od preko 100 kilometara na sat, odnosno četiri i po puta više nego lane„.

Putnički saobraćaj 

Red vožnje putničkih vozova urađen je na osnovu raspoloživih infrastrukturih kapaciteta, kao i zahteva Srbija Voza.

Od 384 vozova u putničkom železničkom saobraćaju od 11. decembra, u međunarodnom saobraćaju biće ih šesnaest. Od toga, 6 vozova biće u međunarodnom saobraćaju, 8 pograničnih i 2 agencijska voza.

U daljinskom putničkom saobraćaju biće 42, a u lokalnom 189 vozova. Prugama beogradske gradske železnice BG po novom redu vožnje saobraćaće dnevno 137 vozova.