Licence, sertifikati, obuke – Koliko je profesionalnih vozača u Srbiji?

Da je nedovoljan broj profesionalnih vozača veliki problem transportne privrede godinama je dobro poznata stvar. Ipak, ukoliko ste u industriji, jasno vam je da su danas više nego ikada dosada traženi kadar. Zbog toga je podatak – koliko je onih koji u ovom trenutku mogu da se profesionalno bave prevozom robe ili putnika u Srbiji, važna informacija.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS), samo tokom 2021. je nešto manje od 5.000 ljudi dobilo neophodni početni sertifikat o stručnoj kompetetnosti. Naime, tokom prethodne godine izdato je ukupno 238 početnih CPC sertifikata na osnovu odslušane obuke i položenog ispita, kao i, kako u ABS navode za portal PlutonLogistics, 4.728 sertifikata kojima se potvrđuje početna kvalifikacija po stečenom pravu.

Prvog januara 2022, podsetimo, navršilo se pune dve godine od kako je uvedena obaveza da svi vozači sa C i D kategorijom, koji se profesionalno bave prevozom robe i putnika, moraju da poseduju sertifikat i kvalifikacionu karticu.

Kao što je poznato, svi koji su za kategorije položili pre 31. decembra 2019, imaju pravo dobijanja početne kvalifikacije po stečenom pravu (priznatoj kvalifikaciji), dok su oni koji su dozvolu dobili tokom 2020. i 2021. (kao i oni koji će se auto-škole upisati u narednom periodu) za sticanje početnog CPC-a morali da slušaju početnu obuku i polažu ispit. Priznatu kvalifikaciju imaju i lica koja su stekla diplomu obrazovnog profila „vozač motornih vozila“ u nekoj od saobraćajnih škola u Srbiji.

U 2020. – prvoj godini od uvođenja obaveza posedovanja licence, koja će nažalost ostati upamćena i kao prva godina pandemije korona-virusa, brojke izgledaju ovako: 73.134 sertifikata, kojima se potvrđuje početna kvalifikacija po stečenom pravu i svega 74 nakon odslušane osnovne obuke i položenog ispita. Ukupno, za prethodne dve godine rezultat je: 77.862 sertifikata kojima se potvrđuje početna kvalifikacija po stečenom pravu i 312 nakon obuke i ispita.

Kad smo već kod statistike, evo još jednog zanimljivog podatka – prosečna starost profesionalnog vozača u Srbiji je 46 godina.

Toliko barem iznosi ukupan prosek za sve koji su u ove dve godine uzimali početni CPC, po stečenom pravu ili uz obuku.

Centri za obuku profesionalnih vozača 

Svi kandidati koji imaju obavezu pohađanja početne obuke, to čine u nekom od sertifikovanih centara širom Srbije, nakon čega polažu ispit. Kompletan spisak centara je dostupan na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja. 

Nakon duge pripreme, Agencija za bezbednost saobraćaja je u martu 2020. izdala prvu dozvolu – Centru za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije, čime je otvoren i prvi centar za CPC obuku profesionalnih vozača u Beogradu, a potom i u Čačku, Novom Sadu, Paraćinu i Novom Sadu…

U 2021. AMSS CMV je značajno proširio svoju mrežu centara za obuku, otvorivši centre u Subotici, Kikindi i Velikoj Plani.

Osim toga, tokom prethodne godine Auto-moto savez Srbije – Centar za motorna vozila učestvovao je u dva značajna projekta, sa ciljem da se kompanijama pomogne u pronalaženju kadrova, a zainteresovanim pojedincima da kroz besplatan program obuke i sertifikacije postanu vozači: projekat „Naš vozač“ (u saradnji sa Udruženjme transportera i logističara STIL, Panontransportom i portalom Pluton Logistics), kao i projekat „Od početnika do profesionalnog vozača“ ( DIMAK Srbija, Srbijatransport, AMSS – Centar za motorna vozila i Panontransport).

Ukoliko vas interesuje na kojim sve lokacijama možete pohađati obuku, koji su termini dostupni, ili vam je potrebna bilo koja dodatna informacija u vezi sa CPC sertifikatima, postetite: sajt cpc.rs, Facebook stranici AMSS CMV – Centar za CPC obuku ili Instragram profil AMSS CMV – Centar za CPC obuku. 

Za direktan kontakt, tu je i broj telefona 065/987-89-02, kao i e-mail adrese  centar.za.strucno.usavrsavanje@cmv.rs i cpc@cmv.rs.