Digitalizacija, informisanje, saradnja: covid-19 i železnička industrija

Iako se železnička industrija, u poređenju sa konkurentima, relativno dobro drži tokom pandemije, kriza koju je prouzrokovao covid-19 nije zaobišla ni tu granu privrede. Kada ovo razdoblje konačno bude gotovo, mnogi obrasci poslovanja više neće biti isti.

Struka predviđa da će korona-kriza imati uticaja na veštine potrebne u industriji, na prvom mestu one u vezi sa digitalnim tehnologijama, sajber-bezbednošću i organizovanjem rada od kuće. Takođe, predviđa se da će u budućnosti akcenat biti stavljen na upotrebu digitalnih tehnologija u proizvodnji proizvoda za železnicu i digitalizaciju u železničkom transportu, zaključak je učesnika vebinara „Uticaj korona krize na evropsku železničku industriju“.

Ovaj događaj početkom maja organizovali su Evropska asocijacija železničkih klastera ERCI i italijanski klaster DITECFER, uz učešće predstavnika železničkih klastera i Evropske komisije.

Skoro 60% malih i srednjih preduzeća (MSP) je prijavilo prekide u lancima snabdevanja tokom ove godine usled situacije u Kini, koja se dalje prenela i na evropske kompanije. Mnoga preduzeća su ponovo postala svesna važnosti lokalizovanih i transparentnih lanaca snabdevanja, zbog čega su izrazila nameru da se u budućnosti više oslanjaju na bliske dobavljače, umesto na dobavljače širom sveta kod kojih snabdevanje može biti ugroženo sličnim krizama.

I Evropska komisija svesna je problema koji nastaju u prekidima lancima snabdevanja. Kako bi se situacija na tom polju unapredila, planira se praćenje stanja uz oslanjanje na informacije Enterprise Europe Network (EEN), industrijskih klastera, privrednih komora i drugih privrednih udruženja.

Uloga klastera u tom sistemu je da predvide i izbegnu prekide u snabdevanju kroz identifikaciju ključnih kompanija, njihovo skeniranje i sintezu informacija u poverljive baze podataka, zaključili su učesnici događaja.

Izvor: Bilten Klastera železnica za Jugoistočnu Evropu 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.