Subvencije za intermodalni transport i 2024. – Koje firme u Srbiji su dobile podsticaje ove godine?

Iznosi subvencija kojima će država pomoći razvoj intermodalnog prevoza Srbiji ni za narednu godinu nisu uvećani. U budžetu za 2024, kao i dosada, za „stimulativne mere u cilju unapređenje kombinovanog transporta“ opredeljeno je 100 miliona dinara za privatne kompanije i 20 miliona dinara za javna preduzeća.

Ista suma bila je na raspolaganju i u ovoj godini. Prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, subvencije za kombinovani transport u 2023. je dobilo ukupno pet privatnih firmi.

Po 20 miliona dinara odobreno je preduzećima BIN Commerce d.o.o. Beograd (gradnja i uređenje kontejnerskog terminala), Kombinovani prevoz d.o.o. Prokuplje (remotorizacija dizel-električne lokomotive), Nelt CO d.o.o. Dobanovci (nabavka specijalizovanog viljuškara za rukovanje kontejnerima). Preduzeću Euromerkur d.o.o. Futog odobreno je nešto više 18,6 miliona dinara., za nabavku 6 poluprikolica za prevoz kontejnera; firmi Transportšped d.o.o. Beograd odobreno je 1,206 miliona dinara za nabaku elektro-viljuškara i elektro-paletnih viljuškara.

Država je, podsetimo, subvencionisanje kombinovanog transporta pokrenula 2018, ali je nakon dve godine ono obustavljeno, zbog situacije izazvane pandemijom korona-virusa. Program je potom obnovljen 2022.

Za koje projekte su domaće firme dosada koristile subvebcije, pogledajte na sledećim linkovima: